Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Geld & Carrière 12 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

De Spaarrekening van Dean: ‘Ik betaal 700 euro per maand aan alimentatie, dus sparen is soms lastig’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 41-jarige Dean, die door zijn scheiding minder spaargeld heeft dan hij zou willen.

Beroep: Freelance marketingconsultant
Netto inkomen: 2500 euro
Woonsituatie: Gescheiden, huurwoning, co-ouder van 2 kinderen

De Spaarrekening van Dean

Hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Niet zoveel, namelijk 2000 euro. Het was eerst meer, maar ik ben onlangs gescheiden en dat heeft ook impact op mijn financiële situatie. Zo moest ik verhuizen naar een huurwoning – mijn ex en de kinderen zijn in ons oude huis blijven wonen, had ik nieuwe inboedel nodig en betaal ik maandelijks zo’n 700 euro aan kinderalimentatie.”

Hoeveel spaar je normaal gesproken per maand?

„Op dit moment niet meer dan maximaal 250 euro per maand – de rest gaat op aan huur, alimentatie en hier en daar nog wat leuke dingen.”

Kun je goed met geld omgaan?

„Ik vind van wel, want mijn geld gaat voornamelijk naar basisdingen, zoals de boodschappen, huur en benzine. Om kleding geef ik weinig – ik koop alleen iets nieuws als mijn oude kleding echt versleten is – en ik verbras het ook niet aan wilde stapavonden. Alleen het maandelijkse etentje met mijn beste twee vrienden wil ik niet laten schieten, dat kost gemiddeld tussen de 50 en 100 euro.”

Is er iets waar je meer geld aangeeft dan je zou willen?

„Nou ja, als ik dan twee dingen moet noemen. Ik leef op koffie en wil nog weleens iets te vaak een bakkie onderweg halen. En ik doe aan fitness, wat toch ook best een dure hobby is. Mijn abonnement kost 90 euro maand, maar daarvoor kan ik wel onbeperkt sporten. Ik weet het, hardlopen of fietsen is gratis, maar ik heb die vibe van de sportschool nodig – dan ben ik compleet gefocust en krijg ik het beste resultaat.”

Wat zou je willen veranderen aan je financiële situatie?

„Ik zou veel meer willen verdienen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit nog komt. Ook qua werk heb ik namelijk het roer omgegooid en ben ik voor mezelf begonnen. Het afgelopen jaar was ik druk bezig met netwerken en het opbouwen van een klantenkring, maar via via heb ik al aardig wat klussen binnengesleept – voor het najaar ben ik al volgeboekt. Ik verwacht dus dat mijn inkomsten ook wel gaan stijgen.”

Wat is je beste financiële tip?

„Heb niet te vaak dure uitspattingen, maar beknibbel ook niet op belangrijke zaken, is mijn advies. Zo moest ik voor mijn nieuwe huis een tv aanschaffen. Het is dan makkelijk om voor een goedkoper modelletje te kiezen, maar ik wil ook dat het ding wel even meegaat. Voor een paar honderd euro meer kreeg ik een groter scherm, een scherper beeld en een beter merk. Dat is me ook wat waard.”

Alle artikelen uit deze reeks vind je hierAndere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

De Spaarrekening van Melanie: ‘Ik wil minimaal 20.000 euro sparen, maar kan niet met geld omgaan’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.