Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Armoedekamp in Rotterdam gebouwd: ‘Kijken hoe stad op schrikbeeld reageert’

In Rotterdam is vanmorgen zonder aankondiging een ‘armoedekamp’ opgebouwd. Het tentenkamp is symbolisch bedoeld, maar heeft een serieuze ondertoon: zien hoe een grote stad op zoiets reageert.

De pop-upactie aan de Rotterdamse Parklaan geldt als het eerste armoedekamp van Nederland. Het is een initiatief van stichting Warm Rotterdam en natuurlijk niet geheel toevallig op Prinsjesdag een feit.

Armoedekamp een schrikbeeld in een stad

Aanleiding voor het armoedekamp dat om 7.00 uur de (tent)deuren opent: het feit dat een toenemend aantal Nederlanders – in dit geval Rotterdammers – door hun financiële situatie de komende tijd uit hun huis kunnen worden gezet. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten meldde in talkshow Op1 vorige week nog dat de komende winter niemand van elektriciteit zal worden afgesloten, maar de zorgen zijn er bij velen niet minder om. Nederlanders draaien elk dubbeltje om, maar de staatskas blijft ondertussen prima gevuld.

Warm Rotterdam denkt dat sommige mensen daadwerkelijk genoodzaakt zijn om in de toekomst in een tentenkamp te bivakkeren. Of het armoedekamp in Rotterdam lang mag blijven staan – er is geen vergunning – is op dit moment nog niet te zeggen. Annemarieke van Egeraat, directeur van de stichting: „We hebben geen toestemming gevraagd en ‘overvallen’ de stad moedwillig met dit tentenkamp. Dit om te ontdekken hoe een stad als Rotterdam met dit schrikbeeld omgaat.”

‘Normaal’ in het straatbeeld

Warm Rotterdam wil ‘de nieuwe armoederealiteit zien’. „In dit Armoedekamp wonen nu nog geen mensen. Maar wij verwachten dat tentenkampen in korte tijd normaal worden in het straatbeeld. Vanwege de enorme prijsstijgingen raken steeds meer huishoudens financieel in de problemen. Dat blijkt uit signalen van woningcorporaties en nutsbedrijven. Daardoor dreigt het aantal huisuitzettingen en afsluitingen in Nederland toe te nemen.

Annemarieke van Egeraat: „Nu steeds meer mensen op straat belanden is bewustzijn in de stad over hoe we daar mee omgaan en aandacht voor de achterliggende oorzaken noodzaak.”

Armoede Troonrede

Warm Rotterdam luidt met het armoedekamp – zo meldt de stichting zelf – de noodklok. „Het kabinet beweegt, maar het is te laat. Het kabinet spreekt over een koopkrachtprobleem dat gerepareerd moet worden, bij ons gaat het over Rotterdammers die financieel op omvallen staan. De 14 miljard is te weinig om voor alle getroffenen zowel de inflatie als de hoge energiekosten te compenseren.”

Iemand die zich voordoet als de werkster van koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreekt in het kamp vandaag de Armoede Troonrede uit. Van Egeraat: „We doen op de Armoede Prinsjesdag nadrukkelijk ook een beroep op bewoners en bedrijven aan de Parklaan om langs te komen als ze financieel willen bijdragen aan mensen in armoede.”

Wetenschappers, bedrijven en professionals komen vandaag naar het armoedekamp om een reactie te geven op wat zij zien. Mensen die langskomen krijgen ‘een kleinigheidje’ mee. Het armoedekamp is de eerste actie in een reeks van Warm Rotterdam om te voorkomen dat er daadwerkelijk tentenkampen met arme mensen in Nederland ontstaan.

https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2022/09/sparen-met-kleine-bedragen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.