Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 28 okt 2021

Waarom stijgt de hypotheekrente en is dit het moment om je hypotheek over te sluiten?

Het is nu de tweede week op rij dat geldverstrekkers de hypotheekrente hebben verhoogd. Reden genoeg voor veel mensen om nu een hypotheek af te sluiten: landelijk waren er vorige week zo’n 15.000 nieuwe hypotheekaanvragen. Ter vergelijking: normaal zijn dat er rond de 10.000. Wat is er precies aan de hand met de hypotheekrente?

Waarom stijgt de rente? Blijft deze stijgen? En is dit inderdaad het juiste moment om je hypotheek over te sluiten?

Waarom de hypotheekrente stijgt

Tot voor kort was het voor hypotheekverstrekkers wel heel voordelig om geld te lenen. Dat kwam onder andere doordat de Centrale Bank veel steunmaatregelen in het leven had geroepen vanwege de coronacrisis. „Het idee daarachter is dat als de rentes laag zijn, je goedkoop een lening kunt afsluiten bij de bank”, legt Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij de Rabobank, uit. “Als je goedkoop kunt lenen, koop je misschien eerder een huis of open je als ondernemer eerder nog een fabriek.” In andere woorden: het stimuleert de economie.

„De kosten voor een hypotheekverstrekker waren daarom superlaag en als resultaat was de rente ook heel laag”, vertelt Vrieselaar. Maar nu wordt verwacht dat de steunmaatregelen ophouden. Daar bovenop neemt de inflatie toe, waardoor de druk voor de Europese Centrale bank wel erg toeneemt om de rente te verhogen.

Hypotheekverstrekkers rekenen kosten door

„Banken moeten geld aantrekken om hypotheken te kunnen verstrekken”, voegt ABN AMRO-econoom Philip Bokeloh toe. „Als het geld dat ze aantrekken duurder wordt, stijgen de kosten. Die zullen ze toch voor een deel willen doorberekenen naar de klant.” Hypotheekverstrekkers moeten inmiddels dus meer geld betalen om geld te lenen.

Vergeleken met de overheidsleningen, valt de stijging van de hypotheekrente mee. „Dat komt omdat er 40 geldverstrekkers in Nederland zijn – de concurrentie is groot”, legt Martin Hagedoorn, product manager bij De Hypotheekshop, uit. „Ze willen zich niet uit de markt prijzen, maar moeten nu toch de rente verhogen om geen verlies te draaien.”

Is dit nu het juiste moment om je hypotheek over te sluiten?

Door de stijging van de hypotheekrente was er de afgelopen weken een ‘stormloop’ op hypotheken. Volgens De Hypotheekshop waren er ruim 50 procent meer aanvragen. Is dit inderdaad het juiste moment om je hypotheek over te sluiten?

Bokeloh vindt het logisch dat mensen willen profiteren van de lage rente. „Ze weten niet of die morgen of volgend jaar nog hoger is, dus denken ze: laat ik die nu nog maar even vastzetten”, vertelt hij. Of het daadwerkelijk slim is om je hypotheek over te sluiten, hangt wat hem betreft af van je financiële situatie. „Het is goed om te weten dat de stijging voorlopig bescheiden blijft en die op termijn wellicht zelfs ook weer wordt teruggedraaid.”

Historisch lage rente

„Je zou het misschien vergeten als je alle nieuwsberichten leest, maar de hypotheekrente is natuurlijk historisch laag”, voegt Hagedoorn daar aan toe. „Begin deze maand was het totaalgemiddelde van alle hypotheekverstrekkers nog 1,42 procent, dat was de laagste stand ooit. Nu zitten we op een gemiddelde van 1,47 procent. Dat is natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met de hypotheekrente van 5 à 6 procent die we 10 jaar geleden hadden.”

Laat je dus niet te veel opjagen, is de boodschap. Het is geen nu of nooit situatie. „Vorig jaar tijdens de coronacrisis steeg de rente ook even flink”, herinnert Vrieselaar zich. „De rente lag toen op zo’n 1,9 procent. Als die mensen niet in alle haast hun hypotheek hadden afgesloten, hadden ze nu zo’n o,3 procentpunt lagere rente.”

Eens in de zoveel tijd controleren

Toch kan het nooit kwaad om te onderzoeken of je niet financieel voordeliger uit bent als je je hypotheek oversluit. „Net als met je zorgverzekering is het slim om dit eens in de zoveel tijd te controleren”, zegt Hagedoorn. „We komen uit een tijd dat het normaal was om 4, 5 of 6 procent rente te betalen. Je kunt je voorstellen dat je er met een hypotheekrente van 1,6 procent gigantisch op vooruit gaat.”

Hij raadt daarbij aan om ook buiten je huidige geldverstrekker te kijken en dan niet alleen te letten op een zo laag mogelijke rente, maar ook op de voorwaarden. „Die zijn zo mogelijk nog belangrijker.”

„Als je prettiger slaapt als je je hypotheek zo snel mogelijk oversluit, moet je dat vooral doen”, voegt Vrieselaar daaraan toe. „Maar of het echt de juiste stap is, weet alleen jijzelf. Dat hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe hoog je hypotheekrente is en hoe lang deze eigenlijk nog vaststaat. Maar inderdaad, als je van 5 procent teruggaat naar 1,6 procent, zal dat een hoop schelen.”

De gemiddelde huizenprijs in Nederland vergeleken met vorig jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom stijgt de hypotheekrente en is dit het moment om je hypotheek over te sluiten?
Sluiten