Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 25 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

De Spaarrekening van Marco (45): ‘Over 5 jaar wil ik 350.000 euro aan vermogen hebben’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Marco (45), die over vijf jaar een vermogen van 350.000 euro wil hebben.

Functie: Nationale Politie
Netto salaris: 3.500 euro (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering)

De Spaarrekening van Marco

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Op dit moment hebben we ruim 155.000 euro. Van dit geld staat 20.000 euro echt op een spaarrekening. De rest beleg ik zelf en hier behaal ik gemiddeld 20 procent rendement per jaar mee.”

Ben je daar blij mee?

„Voor nu is dit prima. Het streven is om binnen vijf jaar 350.000 euro bij elkaar te hebben.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Mijn vrouw werkt ook fulltime en we verhuren nog een winkelpand en appartement. We sparen hierdoor gemiddeld 6.500 euro per maand. Ik houd al jaren een Excel-bestand bij waar ik alle inkomsten en uitgaven in vastleg.”

Haal je wel eens geld van je spaarrekening?

„In het verleden had ik wel een apart potje waaruit ik geld kon opnemen voor korte termijn-uitgaven. Nu hebben we dat niet meer nodig en haal ik eruit wat we nodig hebben. Maar we zijn zeer spaarzaam en geven niet erg veel geld uit.”

Waaruit blijkt dat jullie heel spaarzaam zijn?

„Bijvoorbeeld dat we een boodschappenpotje hebben. Ik maak wekelijks 185 euro over naar dit potje om de boodschappen van te doen. Dat is dan het bedrag dat we in totaal kunnen gebruiken. Dus niet alleen om te eten, maar ook voor wc-papier, schoonmaakmiddelen, etc.

Daarnaast een belangrijke tip voor iedereen die hierop zou willen besparen. Bedenk één keer in de week wat je wilt gaan eten voor de komende week. Maak een lijstje en doe de boodschappen in één keer. Zo houd je overzicht en voorkom je dat je impulsuitgaven gaat doen.

Maar dit is natuurlijk niet het enige aspect, dat is te veel om op te noemen in dit verhaal. Het is het totaalplaatje wat uiteindelijk maakt dat we nu meer te kiezen hebben.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Ik kom uit een gezin waar we de centen moesten omdraaien om brood te kopen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik geleerd heb om goed naar mijn inkomsten en uitgaven te kijken. Geld dat ik niet heb, geef ik niet uit. De enige uitzondering hierop is mijn hypotheek. Door mijn eigen referentiekader vind ik zekerheid belangrijk.

Ik geef niet om dure auto’s of andere gadgets. Ik geniet al van het feit dat ik nu dingen kan doen die ik vroeger nooit voor mogelijk gehouden had.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Zoals ik eerder al noemde, wil ik binnen vijf jaar toewerken naar een kapitaalopbouw van minimaal 350.000 euro. Vanaf dat moment ben ik financieel onafhankelijk, omdat ik meer dan voldoende rendement kan maken met beleggen.

Vanaf dat moment zal ik ook ook nog meer het gevoel hebben dat niets meer moet. Dan kan ik nog meer de dingen doen die ik leuk vind. Voorzover dat nu al niet het geval is.”

Wanneer ben je begonnen met beleggen en waarin beleg je?

„Ik ben zelf een half jaar geleden begonnen met beleggen in aandelen. Ik doe dit al wel langer, maar dan werd het voor mij gedaan. De kosten en het uiteindelijke rendement, vergeleken met het rendement dat op de beurs behaald werd, viel mij tegen.

Ik heb vervolgens een cursus gevolgd om het zelf te kunnen doen. Dat is een prima investering geweest, want ondanks het feit dat dit mogelijkerwijs niet het meest ideale moment is om te beleggen (vanwege de hoge prijzen), heb ik al prima resultaten gehaald.

Maar: doe dit alleen doen met je eigen geld en geld wat je kunt missen. De strategie die ik volg is om er tijdig uit te stappen op het moment dat een aandeel zakt en eveneens tijdig mijn winst te pakken. Zo haal je de extremen weg en kun je over een langere tijd gewoon een mooi rendement behalen.

Vooralsnog beleg ik alleen in losse aandelen. Belangrijke tip hierbij is om je risico’s vooral te spreiden. Ik handel zelf bijvoorbeeld op de Nasdaq en op de AEX.”

Wat is je beste spaartip?

„Ik heb er niet zozeer één, maar een combinatie van verschillende dingen.

Ik bankier zelf bij de ING. Deze bank heeft als voordeel dat je onbeperkt verschillende spaarpotjes kunt aanmaken. Ik betaal verzekeringen bijvoorbeeld jaarlijks vooruit, maar stort het wel maandelijks in dit potje. Zo heb ik aan het eind van het jaar voldoende geld in het potje zitten en dit bespaart mij uiteindelijk premie. Dat doe ik dus eigenlijk met alle geplande uitgaven, zoals vakantie, verzekeringen, sport, onderhoud, etc.

De volgende tip is om jaarlijks van energieleverancier te wisselen. Ik krijg jaarlijks een bonus van 100-200 euro, wat dus weer extra korting betekent op mijn energienota. Maar het loont ook om andere contractpartijen, zoals bijvoorbeeld de KPN, jaarlijks te bellen en te vragen of zij iets willen doen. Ook zij hebben er belang bij dat je blijft, dus daar kun je vaak ook een flinke korting krijgen. Maar zolang je niets doet, krijg je ook niets.

Besparen op je energiekosten is ook een belangrijke tip. Als je het geld hebt, investeer dan bijvoorbeeld in zonnepanelen. Wij zijn van ongeveer 175 euro per maand qua energieleverancier naar nog geen 15 euro per maand gegaan. Wat zeker ook helpt is om een timer te zetten voor de tijd qua douchegebruik. Wij douchen niet langer dan 1,5 minuut per keer. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het energieverbruik – en dus de kosten.

Voor alles geldt, zorg voor overzicht en wees altijd kritisch op je uitgaven. En nog belangrijker, geef geen geld uit wat je niet hebt. Dus zorg voor een financiële buffer om bijvoorbeeld je wasmachine, auto en dergelijke te kunnen laten maken en of te vervangen.”

De Spaarrekening van Joris (34): ‘Ik spaar een deel in een deposito-ladder met hogere rente’

Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Spaarrekening van Marco (45): ‘Over 5 jaar wil ik 350.000 euro aan vermogen hebben’
Sluiten