Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

5 redenen waarom Aboutaleb is verkozen tot ‘beste burgemeester ter wereld’

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de World Mayor 2021-prijs gewonnen, en is daarmee uitgeroepen tot ‘beste burgemeester ter wereld’. En die titel krijgt hij natuurlijk niet zomaar: wij zetten de redenen voor je op een rij.

De Rotterdamse burgemeester is hiermee ook meteen de eerste Nederlandse winnaar van de prijs.

Aboutaleb is ‘beste burgemeester ter wereld’

Aboutaleb is niet de enige die de titel ‘beste burgemeester ter wereld’ mag dragen: hij deelt de prijs met Philippe Rio, burgemeester van de Franse stad Grigny. Volgens de jury hebben beide burgemeesters veel overeenkomsten in de manier waarop ze hun stad leiden en zorg dragen voor de inwoners. De jury licht in haar rapport toe waarom ze vinden dat Aboutaleb de prijs verdient.

1. Aboutaleb behandelt alle inwoners hetzelfde

De jury noemt als voornaamste reden dat zij de prijs aan Aboutaleb overhandigen zijn inzet om alle inwoners als ‘Rotterdammers’ te behandelen, ongeacht hun afkomst en achtergrond. Zonder die inzet is het niet mogelijk om aan een sterkere en eerlijkere stad te bouwen”. Uit reacties van inwoners die de burgemeester nomineerden blijkt dat ze het hier volmondig mee eens zijn: „Rotterdam is smeltkroes van verschillende culturen, en dat maakt het een moeilijke stad om te verenigen. Maar Aboutaleb lukt het.” Zelf heeft Aboutaleb ‘elkaar ontmoeten’ als een van zijn drie prioriteiten als burgemeester.

2. Hij wordt gezien als ‘de vader van een grote familie’

‘Burgervader’ wordt Aboutaleb ook wel door de Rotterdammers genoemd. Niet alleen is hij een goede leider, maar ook een sympathieke, blijkt uit het juryrapport: „Aboutaleb heeft zich in zijn jaren als burgemeester altijd gedragen als de vader van een grote familie”. Inwoners zeggen ‘zich veilig bij hem te voelen’, vinden dat hij ‘een warme persoonlijkheid’ heeft, maar dat hij ook ‘niet bang is om je te vertellen als je iets verkeerd hebt gedaan’.

3. Hij is sterk voor de vrijheid van meningsuiting en religie

Aboutaleb heeft zich nooit een blad voor de mond genomen en ging de wereld over met zijn ‘rot toch op’-opmerking in de richting van Nederlandse Jihadisten na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Hij is dan ook sterk voor de vrijheid van meningsuiting, maar óók voor de vrijheid van religie. De jury prijst deze eigenschap en licht toe dat beide winnaars om die reden benoemd zijn tot beste burgemeesters van de wereld: „Beide hebben gemeen dat ze de sterke overtuiging hebben dat vrede, vrijheid, gelijke rechten en waardigheid enorm belangrijk zijn voor de sociale cohesie”, zegt ze hierover.

4. Hij is milieubewust

Aboutaleb vindt dat steden veerkrachtiger, socialer en milieubewuster moeten worden om ‘natuurrampen te kunnen weerstaan’. De burgemeester ontving in 2017 al de ‘Groene Pluim’ van milieuorganisaties, en werd hiermee gekozen tot groenste overheidsdienaar van ons land. Hij wordt gezien als ware klimaatambassadeur en zet zich actief in voor een groenere en duurzamere stad.

5. Hij luistert naar zijn inwoners

Uit alle nominaties blijkt overduidelijk dat een van Aboutalebs grootste kwaliteiten als burgemeester is dat hij luistert naar zijn inwoners. Hij wordt omschreven als ‘toegankelijk’ en ‘vertelt dingen in simpele en duidelijke taal, zodat het voor iedereen te begrijpen is’. Ook wordt gezegd dat hij ‘een sterke mening heeft, maar ook bereid is om deze aan te passen’. Een andere stemmer schrijft bij zijn nominatie: „Ik heb voor het eerst het gevoel dat ik echt een burgermeester heb die achter me staat. En dat komt door zijn betrokkenheid.”

Reacties op de prijs

Aboutaleb had niet verwacht te winnen. Hij laat aan RTL Nieuws weten het ‘een hele bijzondere onderscheiding’ te vinden. „Ik hoop dat het Rotterdam goed doet. Dat het nationale en internationale erkenning oplevert.” Ook op Twitter stromen de felicitaties van politici binnen.

https://twitter.com/hugodejonge/status/1437707372986839043

https://twitter.com/SigridKaag/status/1437677124266209280

https://twitter.com/LodewijkA/status/1437643577312612352

Deze versoepelingen kunnen we verwachten tijdens de persconferentie van vanavond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.