Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Geld & Carrière 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Twee derde van de Nederlanders erg tevreden over zijn of haar ‘baas’

We vinden onze werkgever betrokken, eerlijk en communicatief vaardig. Oftewel: Nederlanders zijn behoorlijk tevreden met hun baas. Dat blijkt uit onderzoek van Human Capital Management en softwareleverancier Talentsoft.

Slechts 9 procent is ontevreden en 23 procent is neutraal. Maar wat maakt een goede werkgever?

De ideale baas anno 2021

Man of vrouw, dat maakt volgens de ondervraagde werknemers niet uit. Als die persoon maar eerlijk, betrokken en communicatief vaardig is. En oké, als de ondervraagden een beetje kritisch mogen zijn, dan is er toch vaak een voorkeur voor een leidinggevende van hetzelfde geslacht als zij. Vrouwen vinden het daarnaast vaak belangrijker dan mannen dat hun ‘baas’ betrokken, empathisch en geduldig is, en in staat is zich kwetsbaar op te stellen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat werknemers vinden dat leidinggevenden, zowel mannen als vrouwen, trouw zijn gebleven aan hun leiderschapsstijl tijdens en na de coronacrisis. „Het geeft ons vertrouwen in de stabiliteit van de Nederlandse werkgever, en dat zien we dus ook terug in de tevredenheid van werknemers.” zegt Dennis Valkema, General Manager Benelux bij Talentsoft. Andersom was dit niet het geval.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Opvallend is dat het onderzoek weinig tot geen verschillen tussen en mannen en vrouwen laat zien als we kijken naar leiderschapstijlen. Wel zijn er wat verschillen gevonden als het gaat om persoonlijkheid. Vrouwelijke managers zijn vaker omschreven als empathisch, verbindend en in staat zich kwetsbaar op te stellen.

Tegelijkertijd hebben werknemers met een mannelijke leidinggevende vaker het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn dan werknemers met een vrouwelijke manager. Bij hem voelen ze zich vaker betrokken en onderdeel van het team. Ook hebben ze vaker het gevoel open hun mening te kunnen geven.

Valkema vindt dit interessant: „Doen mannelijke managers meer aan het verhogen van betrokkenheid in teams? Heerst er een meer open cultuur, of is er meer ruimte voor kritiek en feedback?”

De basisvereisten van Nederlanders voor een goede baas

De basisvereisten van het zijn van een goede leidinggevende die naar voren komen uit het onderzoek (eerlijk, betrokken en goede communicatie) worden vaak gezien als meer feminiene eigenschappen.

Maar om volgens Valkema een écht goede leidinggevende te worden heb je ook daadkracht, gedrevenheid en gepassioneerd zijn nodig. „Het lijkt er dus op dat vrouwen en mannen van elkaar kunnen leren als het gaat om goed werkgeverschap.”

Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Sparkey – Motivaction in juni en juli 2021. Er is gevraagd naar de voorkeur in leiderschapsstijlen en karaktereigenschappen van leidinggevenden op de Nederlandse arbeidsmarkt (n = 1.356).

De Spaarrekening van Roos (25): ‘Ik heb mijn spreadsheet altijd bij de hand’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.