Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 sep 2021

NU’91 over vaccinatieregistratie zorgmedewerkers: ‘Onaangenaam verrast’

Het demissionair kabinet gaat toestaan dat werkgevers in de zorg kunnen vastleggen of personeel gevaccineerd is tegen het coronavirus. Beroepsorganisatie NU’91 is „onaangenaam verrast” door die vaccinatieregistratie. „Dat zijn medische gegevens, en zorgmedewerkers moeten daarin met dezelfde voorwaarden als andere mensen worden behandeld. We vinden het betreurenswaardig dat ze hiertoe overgaan”, zegt voorzitter Stella Salden.

Gisteravond tijdens de persconferentie maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge het nieuws bekend. Het is een optie tot vaccinatieregistratie. Maar wanneer dit precies ingaat, is niet bekend. De overige versoepelingen gaan in op 25 september. De Jonge benadrukte dat het niet om een plicht gaat en werknemers geen antwoord hoeven te geven op de vraag over de vaccinatiestatus.

Hier lees je wat Hugo de Jonge zei over het coronatoegangsbewijs. Onder meer dat vrijheid „nooit onbegrensd” is.

Vaccinatieregistratie zorgmedewerkers

In de zorg geldt een speciale verantwoordelijkheid tegenover vaak kwetsbare patiënten, zei De Jonge. Daarom is in die branche de vaccinatieregistratie toegestaan. Zo kan een werkgever rekening houden met wie wel en niet is gevaccineerd en daar bijvoorbeeld de roosters op aanpassen. In andere sectoren mogen werkgevers wel vragen naar de vaccinatiestatus, maar ze mogen dat niet registreren. En werknemers hoeven ook daar geen antwoord te geven.

NU’91 is tegen de registratie én tegen verplichte vaccinatie. Dat onderwerp is in Nederland, en in landen om ons heen, onderdeel van discussie, zegt Salden. Ook daarin moet zorgpersoneel gelijk behandeld worden met alle andere Nederlanders. Bovendien komt uit een laatste peiling van NU’91 naar voren dat 95 procent van de verpleegkundigen is gevaccineerd, meldt Salden. „Een mooi resultaat dankzij een goede voorlichting en campagne.”

Beide verplichtingen noemt de voorzitter verder ook „niet raadzaam met de enorme tekorten en hoge uitstroom en ziekteverzuim” in de zorg. „We moeten zorgen dat elke verpleegkundige behouden blijft.”

Coronatoegangsbewijs tonen aan werkgever?

Het kabinet zegt verder te verkennen of werkgevers een coronatoegangsbewijs van hun werknemers kunnen vragen. Nu kan dat niet volgens de wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Salden zegt dat als dat wordt ingevoerd, iedereen in de zorg het bewijs zou moeten tonen, niet alleen medewerkers. „Dus ook andere mensen, zoals bezoekers.”

Tot nu toe bekend moet je het coronatoegangsbewijs laten zien bij elk horecabezoek, alle festivals en evenementen, elk theater, concert- of bioscoopbezoek en alle professionele sportbezoeken. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenlocaties, voor mensen vanaf 13 jaar oud. Ben je 14 jaar of ouder, moet je ook je id-bewijs laten zien. Bij meerdaagse festivals moet het coronatoegangsbewijs elke 24 uur gecontroleerd worden. Ben je niet gevaccineerd, moet je je minder dan 24 uur geleden getest hebben, wil je een groen vinkje laten zien. De coronatests blijven voorlopig gratis.

Voorzitter van Veiligheidsberaad bij Nieuwsuur: ‘Kunnen niet elke cafébezoeker controleren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NU’91 over vaccinatieregistratie zorgmedewerkers: ‘Onaangenaam verrast’
Sluiten