Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 28 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

5 vaardigheden bij het sollicitatiegesprek die je onderscheiden van de rest

Wanneer je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, komen al snel de zenuwen. Dit is het moment. In zo’n dertig minuten tot een uur moet je je van je beste kant laten zien. Hoewel veel kandidaten waarschijnlijk evenveel kennis en ervaring hebben (of zelfs meer), moet jij laten zien dat jij de juiste persoon voor de baan bent.

Deze vaardigheden helpen je daar enorm bij.

Vaardigheden bij een sollicitatiegesprek

Bij deze vaardigheden gaat het vaak fout bij andere kandidaten. Wanneer jij ze wel onder de knie hebt, kun je je dus makkelijk onderscheiden van de rest.

Research

Ja, je wordt doodgegooid met deze tip als het om solliciteren gaat, maar dat is met een goede reden. Doe je research voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat. Over het bedrijf, over de persoon die je tegenover je hebt en over de functie waarop je solliciteert.

Zelfs als je niet rechtstreeks wordt gevraagd waarom je bij dit bedrijf zou willen werken, moet je dit antwoord voor jezelf helder hebben. Je zal ook zien dat het een stuk makkelijker is om vragen te stellen of je antwoorden te laten aansluiten van de wensen van het bedrijf als je je research hebt gedaan.

Hier vind je nog 5 andere tips die je het sollicitatiegesprek helpen voor te bereiden.

Small talk

Een vaardigheid die je in eerste instantie misschien niet had verwacht in dit rijtje. Gaat het bij een sollicitatiegesprek niet eerder om je ervaring en kennis? Natuurlijk wel, maar de kans is groot dat veel kandidaten soortgelijke ervaring en kennis hebben. Het is dan de kandidaat die het best klikt met de interviewer (en dus het best past binnen het bedrijf) die waarschijnlijk de baan krijgt.

Onderschat de small talk voor, tijdens en na het gesprek dus niet. Geen idee wat je kunt zeggen? Tijdens je research naar je gesprekspartner ben je vast achter een overeenkomst tussen jullie gekomen. Of zeg iets over de reis naar het kantoor of het gebouw. Heb het desnoods over het weer. Er zijn geen harde eisen over welk onderwerp je small talk moet hebben, het doel is dat de andere persoon zich meer op z’n gemak voelt.

Vertel verhalen bij je sollicitatiegesprek

Hiermee bedoelen we niet dat je hele scripts moet gaan uitdenken, maar meer dat verhalen vaak krachtiger zijn dan droge feiten. Niet alleen omdat je dan beter wordt herinnerd als alle gesprekken zijn geweest (‘Oh ja, hij was degene die…’), maar ook omdat je woorden dan beter worden geloofd.

Iedereen kan bijvoorbeeld zeggen dat ze een teamplayer zijn. Als je door middel van een verhaal een voorbeeld geeft waarin dit is gebleken, heb jij sowieso een streepje voor.

Nadenken voordat je iets zegt

In tegenstelling tot wat we vaak denken, is het helemaal niet erg als er een stilte in een sollicitatiegesprek valt. Zoals The Balance Careers zo mooi zegt: een goed doordacht antwoord is altijd beter dan een overhaast antwoord.

Wil je goed nadenken over je antwoord, maar ben je toch bang dat de stilte ongemakkelijk gaat worden? Herhaal dan de vraag die je net gesteld is. Een andere nette manier om aan te geven dat je antwoord eraan komt, is door te zeggen: ‘Wat een goede vraag. Ik wil hier graag goed over nadenken, voordat ik antwoord geef.’

Luisteren

Je kan je nog zo goed hebben voorbereid. Als je niet goed luistert, maakt dit een ongeïnteresseerde indruk. Precies de indruk die je niet wil achterlaten dus. En we weten het: het is door alle zenuwen en het nadenken over goede antwoorden best lastig om echt actief te luisteren.

Probeer je toch te blijven focussen. Door vragen te stellen over de informatie die je is verteld, laat je zien dat je actief luistert en een enthousiaste kandidaat bent, aldus The Muse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.