Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 29 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Ernst Kuipers spreekt duidelijke taal bij Humberto: ‘Deltavariant komt eraan’

Duidelijke taal van Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Gisteravond vertelde hij aan tafel bij talkshow Humberto dat de opkomende Deltavariant ook in Nederland gaat domineren.

In de uitzending van gisteravond vertelt Kuipers over de nieuwe variant en de verwachtingen voor dit najaar. Presentator Humberto Tan somt een lijstje op van landen waar deze Deltavariant momenteel oprukt: Israël, Amerika en Groot-Brittanië kampen met veel besmettingen, en delen van Australië zitten in lockdown. 

Deltavariant is Covid on Steroids

Dan stelt Tan de prangende vraag. „Hoeveel risico lopen we in Nederland op de Deltavariant?” Tussen het antwoord van Kuipers is geen speld te krijgen. „Die gaat er komen”, zegt hij zonder enige twijfel. Hij verwijst naar de uitspraak ‘Covid on steroids’. Daarmee duidt de zorg-topman op het feit dat deze variant mogelijk een stuk sterker is.

Tan vraagt of de term ‘Covid on steroids‘ een goede omschrijving is. Volgens Kuipers klopt deze omschrijving, aangezien het virus volgens hem nog besmettelijker en heftiger is. Hij maakt een vergelijking met de eerdere Britse variant die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland overwaaide. Volgens hem gaat dit met de Deltavariant ook gebeuren. En dan zijn de woorden van Kuipers duidelijk. „De Deltavariant wordt de dominante vorm.”

Ernst Kuipers vreest voor nieuwe maatregelen

Aan de overkant van de tafel zit PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Tan speelt de bal naar haar en het huidige coronabeleid, met de daarbij behorende versoepelingen. „Ik maak me zorgen over of we niet te snel en te veel hebben gedaan”, zegt Kuiken. Ze twijfelt of het afschaffen van de mondkapjesplicht en opengooien van landgrenzen wel verstandig is. Ook zij beaamt dat de Deltavariant binnen een paar weken de „dominante factor” in ons land is. Volgens haar brengen voornamelijk reizigers de Deltavariant mee naar Nederland.

Kuipers in Op1: ‘Geen spijt van avondklok-uitspraak’ en ‘coronavirus blijft’

Kuipers benadrukt dat de cijfers van de ziekenhuisopnames en Covid-besmettingen momenteel nog dalen. Maar we moeten alert blijven volgens hem. „Gebruik je gezonde verstand. Het laatste wat wij willen is dat we voorbeelden als Israël of Australië volgen. Dat we ons een paar weken vrij voelen. En dan in augustus alweer de nieuwe maatregelen beginnen.”

Feestende jongeren ter discussie bij Humberto

Dan volgt een fragment van feestende jongeren in Amsterdam van Powned. De jongeren die in beeld verschijnen vertellen ietwat beschonken hoe gemakkelijk het is om een uitslag te vervalsen. In de uitzending praten ook DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano mee over dit onderwerp. Na het zien van het fragment benadrukt Marciano dat de jongeren al een jaar binnenzitten. Zorg-topman Kuipers lijkt overduidelijk het gedrag van de feestende jongeren niet goed te keuren.

https://twitter.com/MozzyMm/status/1409610853910036490

PvdA-Kamerlid Kuiken uit haar zorgen over de negatieve testbewijzen die circuleren. Volgens haar zijn het commerciële testbedrijven verantwoordelijk voor dit soort vervalsingen. DJ Sunnery James vraagt zich af of dit te handhaven is voor de horeca.

Vaccinatie bij kinderen

Ook wordt vaccinatie bij kinderen aan tafel gesproken. Vandaag geeft de Gezondheidsraad een advies over het vaccineren van kinderen van 12 tot 18 jaar. DJ Sunnery James, zelf vader van twee kinderen, uit zijn zorgen over deze beslissing. En sportverslaggever Jack van Gelder, die ook aan tafel zit, snapt de argumenten van de DJ. Kuipers en Kuiken vinden kindervaccinatie „een verstandige beslissing”, maar beamen dat het een vrije keuze moet blijven.

Tot slot kaart Humberto Tan aan dat het vaccinatieproces waarschijnlijk aanhoudt. „Het lijkt erop dat we dit structureel gaan doen”, zegt hij. Hij duidt op het feit dat gevaccineerden waarschijnlijk jaarlijks terug moeten komen voor een nieuwe prik. Ernst Kuipers haakt daar op in. „De vaccins die er nu zijn, zijn gebaseerd op de oorspronkelijke variant. Het kan zijn dat je bij een nieuwe variant de vaccins moet aanpassen.”

Bekijk de hele uitzending van Humberto hier terug.

Bezorgde artsen over coronavaccin kinderen: ‘Neem geen gok met een kind’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ernst Kuipers spreekt duidelijke taal bij Humberto: ‘Deltavariant komt eraan’
Sluiten