Metro en ANP
Metro en ANP Geld & carrière 2 dec 2020

Veel studenten vragen gratis aanvullende beurs niet aan, maar lenen wel

Sommige studenten hebben recht op een aanvullende beurs, waardoor ze gratis geld krijgen van de overheid. Maar veel schijnen geen weet te hebben van deze mogelijkheid. Een kwart van de eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs die hier recht op heeft, maakt er namelijk geen gebruik van.

Daardoor lopen 8650 studenten gemiddeld 175 euro per maand mis. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CBP).

Geen beurs, wel lenen

Opvallend is volgens het CBP dat bovengenoemde studenten wel geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO. „Terwijl de voorwaarden voor de lening veel minder gunstig zijn dan die van de aanvullende beurs. Deze groep leent dus mogelijk onnodig geld”, aldus het CPB.

Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het een ‘kwalijke zaak’. Hij denkt dat het komt door gebrek aan voorlichting.

Daardoor „weten veel studenten niet dat zij voor een aanvullende beurs in aanmerking komen. Dergelijke studenten hebben echter wel financiële hulp nodig om hun huur, studie en levensonderhoud te betalen. Zij steken zich momenteel onnodig in torenhoge schulden. Elke middelbare scholier zou in de klas voorlichting moeten krijgen over de studiefinanciering.’’

Het CPB is het daarmee eens en suggereert dat aanpassingen in de aanvraagprocedure of de voorlichting nodig zijn. Deze kunnen mogelijk voorkomen dat studenten extra geldondersteuning mislopen en zich onnodig in de schulden steken.

Zorgelijk

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven noemt de CPB-cijfers ‘zorgelijk’. Zij laat weten dat uitvoeringsorganisatie DUO de aanvullende beurs meer onder de aandacht gaat brengen bij alle studenten: „Dit moet gewoon beter.” De minister roept ook studenten die niet zeker weten of zij zo’n beurs kunnen krijgen op om toch een aanvraag te doen. DUO berekent dan of zij er recht op hebben. „Bij twijfel, doen dus.”

Aanvullende beurs

De aanvullende beurs is een financiële ondersteuning voor sommige studenten. Hiermee wil de overheid de toegankelijkheid in het onderwijs waarborgen.

De hoogte van de beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders en factoren als hoeveel broertjes en zusjes er ook studeren. Het maximale bedrag kan oplopen tot ongeveer 400 euro per maand. Als de student binnen tien jaar een diploma haalt, wordt de beurs omgezet in gift. Dit in tegenstelling tot een lening, die altijd moet worden terugbetaald.

In totaal maken zo’n 29.200 eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs gebruik van een aanvullende beurs.

Lees ook: Lottowinnares beseft zich pas na tien dagen dat het geen oplichting is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel studenten vragen gratis aanvullende beurs niet aan, maar lenen wel
Sluiten