Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 29 mei 2018

Steeds meer bedrijven bieden onbeperkt vakantiedagen

Banen waarbij werknemers onbeperkt vrije dagen mogen opnemen. Het klinkt het misschien als een droom, maar steeds meer Nederlandse bedrijven bieden werknemers deze secundaire arbeidsvoorwaarde. Vooral banen waarvoor lastig werknemers te vinden zijn, bieden dit aan.

Dat blijkt uit onderzoek van Joblift. Het banenplatform bekeek 5,2 miljoen vacatures die sinds juni 2015 werden uitgeschreven. Hieruit bleek dat het aantal steeg van 77 banen in juni 2016 naar 230 banen in mei 2018.

Alleen in Drenthe nog niet

Afgezet tegen 5,2 miljoen vacatures stellen deze aantallen misschien weinig voor. Toch zeggen ze iets over een trend die gaande is: meer vrijheid, zelfstandigheid en dus verantwoordelijkheid voor werknemers.

Hoewel tussen juni 2015 en mei 2016 de banen met onbeperkte vakantie voornamelijk te vinden waren in de Randstad, heeft het concept zich inmiddels door bijna heel Nederland verspreid.

Met uitzondering van Drenthe zijn er nu in iedere provincie van Nederland vacatures uitgeschreven voor banen waarbij werknemers zelf mogen bepalen hoeveel dagen vrij ze nemen. In Zuid-Holland maken werknemers het meeste kans om een baan te vinden met deze relaxte regeling.

Steeds meer bedrijven bieden onbeperkt vakantiedagen
Werknemers niet laten puzzelen hoe ze die 25 dagen zo gunstig mogelijk kunnen opnemen, maar hen vrij geven wanneer ze dat willen. Steeds meer bedrijven doen dat. Foto: Unsplash.

77 bedrijven

Inmiddels werken minstens 77 Nederlandse bedrijven met het concept. Het is opvallend dat vacatures die onbeperkt verlof in het vooruitzicht stellen gemiddeld 19 dagen langer online staan dan andere vacatures.

Dat kan betekenen dat deze arbeidsvoorwaarde vooral wordt gebruikt om kandidaten te vinden voor posities die moeilijk te bezetten zijn. Bovendien lijken werknemers nog niet bewust naar vacatures te zoeken waarin onbeperkte vakantiedagen worden aangeboden, blijkt uit gegevens van Google Trends.

Nederland koploper

In vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk bieden Nederlandse werkgevers vaker onbeperkt verlof. In Frankrijk werden in de afgelopen 12 maanden 81 dergelijke vacatures gevonden, en in Duitsland 229. Een aantal dat bovendien stabiel bleef, in tegenstelling tot de groei die Nederland doormaakte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Steeds meer bedrijven bieden onbeperkt vakantiedagen
Sluiten