Jelmer Visser
Jelmer Visser Geld & Carrière 3 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Reddingsbrigadiers ontslagen om blote vrouw op mok

Ken je die flauwe mokken met obscure afbeeldingen of teksten die sommige mensen voor de grap geven aan collega’s? Dit kan reden zijn voor ontslag. Twee vrijwilligers van de Britse reddingsbrigade (RNLI) ondervonden dit aan den lijve toen uitkwam dat zij in het bezit waren van een beker met daarop de afbeelding van een niet geklede dame.

Ben Laws (links) en Joe Winspear (rechts) mogen niet meer terugkomen ©RNLI

Telefonisch

Het tweetal, Ben Laws en Joe Winspear, kreeg vorige week donderdag aan de telefoon te horen dat ze niet meer terug hoefden te komen. Naar verluidt zou een vrouwelijke collega met een hogere rang binnen de reddingsbrigade degene zijn die de gewraakte mokken aantrof op hun post in Whitby. Hierop besloot zij een klacht in te dienen aan haar leidinggevenden.

De mannen verweerden zich met het feit dat de mokken als geintje tijdens Kerst aan elkaar cadeau waren gedaan. Een ervan bevatte een bewerkte afbeelding met het hoofd van Joe Winspear op het lichaam van een slanke dame in adamskostuum. De mannen werd in eerste instantie verzocht om de mokken weg te halen. Hier gingen zij mee akkoord, en ze dachten dat de kous hiermee af was.

Dit bleek echter niet het geval. De RNLI wilden dat de Britten zich meldden voor een disciplinair verhoor waar ook hun geschiedenis op WhatsApp onder de loep zou worden genomen. Dit weigerden ze. Waarop zij telefonisch te horen kregen dat hun tijd bij de reddingsbrigade erop zat.

Veiligheidsrisico

Als reden voor het ontslag werd gegeven dat de afbeeldingen op de mokken ‘schokkend zouden kunnen zijn voor schoolkinderen’. Laws en Winspear zouden zich schuldig maken aan een ‘veiligheidsrisico’, zo meldt de RNLI aan The Sun. De beslissing van de reddingsbrigade viel niet in goede aarde bij vier collega’s, waaronder een navigator en stuurman. Uit solidariteit besloten zij om ook per direct hun werkzaamheden definitief te beëindigen.

Een Britse bron meldt dat Ben Laws 15 jaar van zijn leven heeft toegewijd om drenkelingen van de verdrinkingsnood te redden en verdronken lichamen te bergen. Op internet en sociale media ontstond er een hoop amok waarbij het tweetal veel steun krijgt. Het wordt door critici een veel te drastische maatregel genoemd. „Deze mannen verdienen een medaille en geen ontslagbrief", is een van de reacties.

De RNLI laat via een woordvoerder aan de BBC weten dat ze op de hoogte zijn van de ophef na hun besluit op sociale media maar benadrukken wel dat hun weigering om mee te werken aan het disciplinaire verhoor een overtreding was van de interne gedragsprotocollen. En dat het ontslag van het duo daarom de enige juiste respons was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.