Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 5 feb 2018

We gaan vaker met een glimlach naar kantoor

Goed nieuws: we gaan met meer plezier naar ons werk. De tevredenheid is de afgelopen drie jaar met ruim dertig procent gestegen. Het werk geeft ons meer energie, we voelen ons er vaker prettig en we vinden onze huidige rol goed passen bij onze talenten en drijfveren.

Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Raet. Aan het onderzoek, dat dit jaar voor de tiende keer werd uitgevoerd, deden 2500 Nederlanders mee; van bestuurders tot zzp’ers uit verschillende branches. Ons werkgeluk wordt het meest bepaald door: onze arbeidsvoorwaarden en de beloning die we ervoor krijgen, de balans tussen werk en privé en leuke collega’s.

We gaan vaker met een glimlach naar kantoor
Beloning/arbeidsvoorwaarden, werk-privébalans en leuke collega's staan in de top 3.

Werkmail

Vooral de gezondere balans tussen werk en privé zorgt ervoor dat we werkgeluk ervaren, zegt Joke van der Velpen van Raet. ,,Drie jaar geleden liepen werk en privé ’s avonds vaker door elkaar. Werkmails werden toen nog vaker ’s avonds beantwoord. Zowel werkgevers als werknemers zijn zich ervan bewust geworden dat ze er gelukkiger van worden om dat niet meer te doen.”

Voor wie wel de druk ervaart om ’s avonds nog te reageren op dat ene belangrijke mailtje, adviseert Van der Velpen om dit te bespreken met een leidinggevende: ,,Kaart het aan, voordat het escaleert. Zeg bijvoorbeeld dat het je nerveus maakt.” Maar, benadrukt ze, het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. ,,Werkgevers moeten niet van werknemers verwachten dat er direct gereageerd wordt als zij besluiten ’s avonds laat nog een mail te versturen. Goede afspraken hierover maken zorgt voor meer werkgeluk.”

Thuiswerken

Hoewel de grens tussen werk en privé thuis meer gescheiden wordt, vervaagt hij juist op de werkvloer. ,,We nemen privé steeds vaker mee naar ons werk.” Maar geen zorgen, ook dat zorgt voor meer geluk: ,,Er is meer flexibiliteit. Als privézaken bijvoorbeeld niet goed gaan, dan wordt dat vaker besproken op het werk. Mocht het dan nodig zijn om thuis te werken, kan dat. Ook dat zorgt ervoor dat we met meer plezier naar ons werk gaan.” Lachend: ,,Behalve op maandagochtend misschien…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We gaan vaker met een glimlach naar kantoor
Sluiten