Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 22 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Zzp’er optimistisch over de toekomst

Het gaat goed met de zelfstandigen zonder personeel, kortweg zzp’ers. Het gaat zelfs zo goed, dat wereldwijd over twee jaar een op de vijf personen freelance of op projectbasis zal werken. In Nederland zijn momenteel zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel, twee keer zoveel als tien jaar geleden. En ondanks die drukte verwacht 85 procent komend jaar een stabiel of groeiend inkomen.

Dat blijkt onderzoek van Paypal en adviesbureau Netfluential onder freelancers in 22 verschillende landen, waaronder 500 zzp’ers in Nederland.

Stabiel

Over het afgelopen jaar zijn de meeste Nederlandse zzp’ers positief. In het onderzoek geeft 52 procent aan dat hun werk het afgelopen jaar stabiel was en 24 procent zegt zelfs meer werk te zijn gaan doen.

‘Lukte het niet?’

,,De zzp’er wordt nu echt serieus genomen”, reageert expert Jeroen Sakkers, onder meer initiatiefnemer van de ‘Dag van de zzp’er’. ,,Als je vijf jaar geleden op een verjaardag aangaf dat je zzp’er bent, dan kreeg je vaak als reactie: ‘Ah, echt waar? Lukte het nergens anders?’. Nu vindt iedereen het gaaf als je als zzp’er voltijd aan de slag gaat met datgene wat jij goed kan en wat je echt leuk vindt.”

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in de wereld van de zelfstandigen. Een grote zorg is namelijk toch het onregelmatige inkomen. Zes op de tien Nederlandse freelancers geeft aan problemen te hebben gehad met betaald krijgen. Zo heeft zes op de tien een of meerdere keren niet betaald gekregen voor freelancewerk. De meest voorkomende redenen zijn volgens freelancers een geschil over betalingsvoorwaarden (25 procent) en het feit dat ze niet serieus worden genomen (19 procent).

Betalingen

Sakkers legt uit: ,,Een werknemer wordt aan het eind van de maand direct uitbetaald, en dit is voor de freelancer vrijwel nooit het geval: eerst moeten de uren akkoord worden gegeven en moet er een PO-nummer worden aangevraagd, waarna pas gefactureerd mag worden. En dan duurt het doorgaans nog 30 tot 60 dagen, voordat de freelancer betaald is.”

De administratieve rompslomp moet anders, vindt Sakkers. ,,In de ideale zzp-wereld is het voor een zzp’er makkelijk om zaken te doen. Betrokken instanties stellen alles in het werk om ondernemen zo frictieloos mogelijk te maken. Waarom moet het voor zzp’ers moeilijker zijn om te ondernemen, dan voor ondernemers met personeel?”, vraagt hij zich af.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse freelancers behoren tot de meest ervaren freelancers, met op dit moment een gemiddelde van zo’n acht jaar als eigen baas. Het gemiddelde van alle landen ligt op minder dan vijf jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.