Merel Driessen
Merel Driessen Geld & carrière 22 dec 2017 / 12:59 uur

Waar je zit op kantoor bepaalt je werkprestaties

Jouw plek op kantoor heeft nogal wat invloed op je carrièresucces. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Business School. 

Kantoorbuur is bepalend

Het heeft niets te maken met hoe slim je bent of hoe hard je je best doet op werk. Het hangt namelijk af van degene die naast je zit. Volgens de universiteit maakt het nogal wat uit voor je werkprestaties of je naast een toppresteerder zit of naast iemand die de kantjes er van af loopt.

Van nature ga je al snel naast iemand zitten die op veel op jou lijkt en waar je de meeste raakvlakken mee hebt. Uit het onderzoek blijkt dat dat niet per se de collega is waarmee je ook het best kan samenwerken.

Productief, effectief of kwalitatief

De onderzoekers deelden werknemers op in drie categorieën waarin ze goed kunnen presteren: productiviteit, effectiviteit en kwaliteit van werk. Je denkt misschien dat een goede werknemer uitblinkt in alle drie de categorieën, maar zo iemand is erg moeilijk te vinden. Het is vaak zo dat iemand in één van de drie categorieën uitblinkt.

De onderzoekers kwamen erachter dat wanneer mensen met verschillende kwaliteiten samenwerken, zij veel beter werk afleveren. Ze testten dit door iemand die productief goed werk naast iemand die kwaliteit goed werkt te zetten. Het leidde tot een flinke verbetering van hun werkprestaties.

Bondgenoten

Dus zit je nu naast iemand die in dezelfde dingen uitblinkt als jij, neem dan eens een kijkje aan de andere kant van het kantoor. Misschien vind je daar iemand die juist iets kan wat jij heel moeilijk vindt. En kan jij diegene juist helpen bij zijn of haar gebreken. Zo kan je elkaar heel goed aanvullen. Je maakt een bondgenoot op werk die je eigenlijk nooit zat bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waar je zit op kantoor bepaalt je werkprestaties
Sluiten