Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 dec 2017 / 12:49 uur

Afscheid kabinet-Rutte II kostte ruim 3 ton

Het afscheid van de bewindslieden van het kabinet-Rutte II kostte ruim drie ton. Dat blijkt uit informatie die RTL Nieuws heeft opgevraagd, zo wordt in politiek Den Haag bevestigd. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de afscheidsrecepties soberder worden.

Big spenders

De ministeries van Financiën, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken zijn de ‘big spenders’ van de afscheidsrecepties. Het ministerie van Financiën luidde zijn bewindslieden het royaalst uit. Het afscheid van Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes kostte 46.500 euro. Het gezamenlijke afscheid van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken kostte 71.000 euro.

Als richtlijn voor afscheidsrecepties geldt een bedrag van 30.000 euro per bewindspersoon. Een woordvoerder van Sociale Zaken wijst erop dat afscheidsrecepties nu eenmaal veel geld kosten. Zo moeten er vaak beveiligers worden ingehuurd en gasten van tal van maatschappelijk organisaties worden uitgenodigd.

Te royaal

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat ‘drie ton wegfeesten wel erg veel geld is’. Hij wil overleg om te kijken of de richtlijn van 30.000 euro per receptie wel gepast is. Ook PvdA-Kamerlid vindt dit, en is ervoor om recepties voortaan fatsoenlijk, vrolijk en financieel sober te organiseren". Volgens een rondgang van RTL Nieuws vinden ook CDA, PVV, GroenLinks, en PvdD – en daarmee een Kamermeerderheid – de huidige afspraken te royaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afscheid kabinet-Rutte II kostte ruim 3 ton
Sluiten