Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 14 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Toezichthouders: Pas op voor de ‘cryptokoorts’

Voor cryptomunten als bitcoin werd al langer gewaarschuwd door financiële waakhonden, en nu komt daar een nieuwe waarschuwing bij: die voor ICO’s, initial coin offerings. Dit moet je weten.

Wat zijn Initial Coin Offerings?

Met Initial Coin Offerings halen – vaak nieuwe – internetbedrijfjes geld op bij investeerders. Het wordt vaak vergeleken met een beursgang, maar in plaats van aandelen krijgen de investeerders een nieuwe virtuele munt, ook wel ‘token’ genoemd. Investeerders hopen dat die munt vervolgens in waarde zal stijgen om die later weer met winst te verkopen.

Hoeveel geld gaat er eigenlijk om in die ICO’s?

Veel. Volgens een artikel in Het Financieele Dagblad deden dit jaar 210 bedrijven een ICO en haalden daarmee in totaal 3,2 miljard dollar op. Dat mensen massaal willen investeren is niet zo gek en heeft te maken met het succes van Ethereum, het platform dat de digitale munteenheid ether bedacht. Na een ICO in 2014 haalde Ethereum 18 miljoen aan bitcoins op. De 40 dollarcent die een ether toen waard was, is nu 307 dollar waard. Bankiers op Wall Street hebben hun baan opgezegd om volledig op ICO’s te concentreren.

Waarom wordt er nu gewaarschuwd?

De laatste drie maanden neemt de populariteit van ICO’s een grote vlucht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet dat er aan investeerders hoge rendementen worden beloofd, maar die zijn in feite nergens op gebaseerd. De kans bestaat namelijk dat die tokens nooit wat waard worden en je dus nooit wat terugkrijgt voor je investering. Omdat iedereen met internet een ICO kan beginnen, is de markt erg ondoorzichtig. Het risico op misleiding, oplichting en manipulatie is daardoor groot.

Is de AFM de enige die waarschuwt?

Nee, in navolging van de AFM en de European Securities and Markets Authority (ESMA) waarschuwde maandag ook De Nederlandsche Bank (DNB) voor ICO’s. Dit omdat niet alleen consumenten, maar ook banken en andere financiële ondernemingen die betrokken zijn bij het aanbieden van ICO’s of de handel in tokens het risico lopen betrokken te raken bij manipulatie, witwaspraktijken, terrorismefinanciering of andere frauduleuze praktijken. In China zijn ISO’s inmiddels zelfs verboden.

Waarom vallen de digitale beursgangen buiten het toezicht van de AFM?

De AFM houdt toezicht op gevallen die terug te vinden zijn in de Wet op financieel toezicht. Per ICO moet aan de hand van definities worden bekeken of het onder die wet valt, maar de meeste ICO’s zijn zo opgesteld dat ze daar niet onder vallen. AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven zei maandag in het FD dat 99 van 100 ICO’s niet onder de regelgeving vallen.

Raadt de AFM het af om als ‘gewone Nederlander’ in ICO’s te stappen?

Ja. De AFM vindt de risico’s op grote verliezen momenteel zo wezenlijk dat het particulieren afraadt om in ICO’s te investeren. De autoriteit noemt het investeren in ICO’s een hype en denkt dat de anonimiteit ervan kwaadwillenden aan kan zetten om investeerders op te lichten.

Maar als je nou wèl graag een gokje waagt?

Dan moet je het wel doen. Dat zegt ook de AFM. Maar doe het dan wel doordacht en alleen met geld dat je kunt missen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.