Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Maan gaat nog steeds als een raket

Maan gaat als een raket, schreef Metro eerder. Met twee EP’s en een uitverkochte clubtour, is dat bepaald nog niet voorbij.

Het is de maandagochtend nadat zij een concert van Dua Lipa bezocht en om 5 uur opstond om op te treden bij Domien Verschuuren op 3FM. In trainingsbroek en toch tiptop zit ze vervolgens al weer klaar om in de Hilversumse Wisseloordstudio’s journalisten te ontvangen. Ondertussen meldt ze dankbaar op Instagram nog even dat zij nu meer dan 300.000 volgers heeft.

Hectisch bestaan

Typisch Maan. Wie de 20-jarige zangeres op social media volgt, ziet een hectisch bestaan dat zich afspeelt op de buis, de radio, op dorpsfeesten, festivals, in fotostudio’s en ga zo maar door. Twee jaar na haar overwinning in The Voice of Holland raast genoemde raket maar voort. Haar nieuwe leven omschrijft Maan op haar website treffend: „Vroeger keek ik wekelijks met veel plezier naar Ik Hou Van Holland, nu sta ik er zelf tussen de BN’ers. Persoonlijk hoogtepuntje.”

Maan gaat nog steeds als een raket

Hoewel je Maan op vele plekken ziet, vertelt zij nu over dat wat ze het allerliefste doet: zingen. Vrijdag verschijnt haar EP AM, precies een week later de volgende, PM. Op 1 december begint haar AM/PM clubtour met zes uitverkochte concerten, onder meer in de Melkweg (Amsterdam) en TivoliVredenburg (Utrecht). Tickets vlogen zo snel weg, dat dertien clubs aan de reeks zijn toegevoegd. Daar zijn nog wel kaarten voor beschikbaar.

Bedroom jams

„Het verhaal van de twee EP’s is dat ik tot nu toe commerciële liedjes heb gereleaset, maar ik vind meer stijlen leuk. PM is overdagmuziek geschikt voor de radio geworden en AM is meer de nachtmuziek, zwoele bedroom jams. Heel tof om te doen.” Maan schrijft graag aan haar nummers mee. „Dat ben ik na de tweede single al gaan doen. Zo voelen mijn nummers veel persoonlijker. Ik zing natuurlijk liever een liedje van mezelf dan van een ander.”

Zon of maan?

Maan graaide na het interview nog even in Metro’s ballenbak om in te gaan op enkele dilemma’s:

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Veelzijdigheid op de EP’s dus, maar heel Maans nog maar korte carrière is veelzijdig. „Ik vind zo veel dingen leuk, dat ik nu wel bedenk wat ik allemaal wil doen. Ook in de muziek. Ik probeer uit te vinden wat mensen het liefste van me horen en waar ik zelf het gelukkigst van word. Al doe ik veel, zingen is mijn main thing. Mezelf verder ontwikkelen doe ik graag als het kan. Presenteren bijvoorbeeld of, zoals laatst, meedoen aan Dance Dance Dance. Naast zingen, snuffel ik rond om uit te vinden wat er nog meer is.”

Meisje van 20

Bevatten wat er de afgelopen twee jaar allemaal is gebeurd, kan Maan nog steeds niet. „Ik word veel aangesproken op straat en mensen willen met me op de foto, maar ik voel me nog steeds een meisje van 20 uit Bergen dat rechtstreeks van de middelbaar school kwam. Op het ene moment sta ik voor tweeduizend gillende mensen op te treden en even later sta ik in m’n eentje boodschappen te doen in Albert Heijn. Gek en grappig tegelijk.”

Maan gaat nog steeds als een raket

Voor de clubtour – met een driekoppige band – hebben fans voor het eerst echt een kaartje voor Maan moeten kopen. Dat kende ze bij haar vele optredens in het land nog niet. „Ik doe festivals, bedrijfsfeesten en evenementen. Dan weet je niet zo goed of mensen speciaal voor jou komen of voor het event. Voor het eerst heb ik nu een eigen show en hebben mensen moeite voor me gedaan. De energie in de zalen zal anders zijn. Misschien is er wel publiek dat elk woord kan meezingen. Ik kan me er nog geen voorstelling van maken, maar volgens mij wordt het supercool. Dat de tour twee maanden van tevoren was uitverkocht vind ik een wonder.”

Ziggo Dome als droom

Nu het toch als die raket gaat, durft ze haar droom wel hardop uit te spreken: solo optreden in de Ziggo Dome, die hal waarin ze met shows als Holland Zingt Hazes, 538 XXL en Let’s Dance al een keer of tien stond. „Tja, dat is nogal een droom hè? Ik vind het er fantastisch. Die 17.000 mensen heb je niet zo in de gaten, want je tuurt in een zwart vlak. Behalve als je die 17.000 laat zingen natuurlijk… Dan is het: holy shit!”

Maan gaat nog steeds als een raket

De andere kant van de carrièremedaille is dat het succes zomaar voorbij kan zijn. Maan: „Hoe lang je populair blijft, is maar moeilijk te peilen. Natuurlijk vraag ik me weleens af of mensen me nog leuk vinden. Dat was ook gek na The Voice, hoor. Dat het wekelijkse miljoenenpubliek er opeens niet meer was en er al snel werd geroepen ‘dat je niets meer van Maan hoort’. Ik probeer me gewoon te laten zien en gelukkig gaat het heel goed. Na The Voice had het ook allemaal kunnen instorten.”

Kaartje van fans

Nog even terug naar Dua Lipa. Maan kwam bij het concert op een bijzondere manier AFAS Live binnen. Haar fans – Maanhang genoemd – hadden een ticket voor haar gekocht. „Als cadeautje omdat het twee jaar geleden was dat mijn blind audition voor The Voice of Holland op tv was. Ze hadden zelfs een plekje vooraan in de wachtrij voor me vrijgehouden, voor als ik wat later kwam. Zó schattig.”

Hier zie je de nieuwe single van Maan:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.