Merel Driessen
Merel Driessen Geld & carrière 4 nov 2017

‘Ik miste het avontuur op school’

Zoek je op internet naar een jonge en succesvolle ondernemer, dan kom je vast en zeker de naam Vicky van der Zee tegen. Op haar 17e richtte ze haar eerste bedrijf op en vorig jaar verkocht ze haar tweede. En dat terwijl Vicky pas 24 jaar is.

Zondag is het precies een jaar geleden dat ze van de University of Oxford afstudeerde. In Nederland had ze op dat moment een succesvol bedrijf met ruim 25 medewerkers. Vanuit Oxford bestuurde ze dat bedrijf: „In het weekend vloog ik stiekem naar huis om dingen te regelen.”

By Vicky

Vicky was nog maar jong toen ze begon met ondernemen. Op haar 17e richtte ze haar eerste bedrijf op: By Vicky. „Ik vond school altijd wel leuk, maar het was eigenlijk te passief. Ik miste het avontuur.” Met haar bedrijf verkocht ze beautyboxen en die waren een succes. „Per maand verstuurde ik de beautyboxen naar zo’n 80 abonnees.”

Toen ze eenmaal studeerde, richtte Vicky nog een bedrijf op. Vanaf haar 15e gaf ze zelf bijles en ze merkte dat ze hier graag verder mee wilde. Ze richtte een bijlescentrum op. „Ondertussen merkte ik dat het met By Vicky niet meer zo goed ging. Ik kwam erachter dat hier mijn passie niet lag.” Ze besloot om het één te laten vallen en zich volledig te focussen op haar Victoria Studiecentrum.

Ondertussen moest Vicky zelf ook nog hard aan de studie. „Van jongs af aan had ik de droom om naar de Universiteit van Oxford te gaan. Om daar aangenomen te worden, moest ik heel goede cijfers halen”, vertelt ze. Als andere studenten nog lagen uit te brakken in hun bed tot ze naar college moesten, was Vicky al aan het werk voor haar bedrijf. „En als ik terugkwam van college ging ik weer verder werken. Het was niet makkelijk.”

Werk uit handen geven

Het ging zo goed met haar Studiecentrum dat ze werknemers kon aannemen. Ook toen was het nog steeds hard werken voor Vicky. „Tijdens tentamenweken gaf ik vijf dagen in de week bijles, terwijl ik zelf dus ook nog tentamens had.” Na een jaar merkte ze dat ze nauwelijks meer rust had en altijd in de weer was met haar bedrijf. „Ik besefte dat ik een manager moest aannemen, omdat ik eigenlijk tegen muren aanliep. Ik vond het heel moeilijk om alles uit handen te geven, maar het heeft me wel veel meer rust gegeven.”

Nadat ze een manager had aangenomen, kon Vicky zich richten op Oxford. Ze werd aangenomen en op haar 22e vertrok ze naar Engeland. Ondertussen groeide haar bedrijf in Nederland erg hard. „Mijn moeder heeft me in dat jaar ontzettend hard gesteund. Ze heeft me vaak uit de brand geholpen.” Ook haar manager kwam toen goed van pas. Zij hield het bedrijf onder controle.

‘Ik wist niet meer wat ik wilde’

Vicky studeerde af in Oxford. Terug in Nederland kwam ze erachter dat haar passie toch ergens anders lag. „Ik had een succesvol bedrijf en iets om voor te werken, maar was dit wel wat ik wilde?” Vicky kwam erachter dat ze graag zelf les wilde geven. Ze reageerde op een vacature voor docent op de Universiteit van Leiden en werd tegen alle verwachtingen in aangenomen.

In het begin combineerde ze haar baan als docent nog met het Studiecentrum. „Maar ik kwam erachter dat ik niet meer op mijn plek zat bij het Studiecentrum. Het bedrijf verdiende iemand die er volledig voor ging en er alle tijd in wilde stoppen. Dat kon ik gewoon niet.” In mei dit jaar verkocht Vicky haar Victoria Studiecentrum aan iemand die er wel volledig voor kon gaan. Ze kon in een keer haar studieschuld afbetalen en mooie reizen maken.

Het is niet altijd makkelijk geweest voor Vicky. Ze vertelt dat ze geen standaard studentenleven heeft gehad. En haar bedrijf heeft haar enorm op de proef gesteld. „Mijn leven is niet zoals dat van vele anderen van 24, maar mijn bedrijf is een heel grote mogelijkheid geweest om mij te ontplooien naast mijn studie. Het heeft me zo veel gebracht en ik heb er veel doorzettingsvermogen van gekregen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ik miste het avontuur op school’
Sluiten