Column: Wel of niet mee in die cryptobubbel?

Metro’s Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

„Linda, je ethereum is 350 waard geworden. Ik hoop dat je ze nog hebt”, zegt een van mijn vriendinnen onder het genot van een wijntje. „Jep! Gekocht, verkocht, dikke winst”, reageert Linda direct met een triomfantelijke glimlach.

Zo gaat het nu al tijden. Via via is een van mijn vriendinnen in de cryptocurrency beland en daar razend enthousiast over. Zo enthousiast dat ze ons, haar vriendinnen, het liefst allemaal daarin mee wil nemen. ‘Koop ook! Stap in! Dit is de juiste tijd!’. Een vriendin ging overstag. Zij belegt inmiddels ook in de virtuele munten en als ik het allemaal zo hoor, gaat het nog lekker ook: er wordt druk gespeculeerd over vliegtickets naar verre oorden die van de winst gekocht gaan worden.

Het knaagt

Natuurlijk knaagt het ook bij mij. Moet ik niet ook instappen en mee op deze hype voor hij straks weer over is en er geen rooie rotcent meer mee te verdienen is? Een klein cointje van het een of ander kan toch geen kwaad? Een paar uur na het gesprek is ethereum zelfs al naar 420 gestegen. Had ik vanmorgen gekocht dan had ik nu al meer winst dan mijn spaarrekening mij in een heel jaar oplevert!

Toch doe ik het niet. En ga ik het ook niet doen. Noem me een Brave Henrik(a), maar ik durf het niet. Zo’n beetje alle financiële waakhonden waarschuwen om niet mee te gaan in deze bubbel, en dat doen ze toch niet voor niks zou je zeggen. Er is bijvoorbeeld geen toezicht op hoe deze munten tot stand komen en mocht het misgaan, dan heb je niet alleen geen poot om op te staan, ook je geld is in rook opgegaan. Laatst nog las ik een verhaal van een jongen die tienduizenden euro’s zag verdampen omdat hij zijn ‘sleutel’ was verloren bij een update van zijn telefoon. Waar gáát dit over?!

Pensioen

Inmiddels ben ik wel begonnen met beleggen. Nou ja, een beetje dan: mijn pensioengeld wordt sinds deze week belegd door de bank. Het was een keuze die ik moest maken wegens het verdwijnen van mijn oude pensioenfonds, maar toch.. Spannend! Ik vroeg verschillende mensen om advies en waagde na lang wikken en wegen de stap. Pensioen, dat duurt misschien nog wel 40 jaar en toch nu al zo nerveus over mogelijke verliezen. Het maakte een ding duidelijk: die cryptobubbel is aan mij niet besteed.

Lees hier de andere columns van Constance over beleggen:

Advertisement

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Column: Wel of niet mee in die cryptobubbel?
Sluiten