Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 nov 2017

‘Geaardheid asielzoeker moet goed beoordeeld worden’

Asielverzoeken van LHBTI’ers en bekeerde christenen moeten zorgvuldiger worden beoordeeld. Daarvoor is een verbetering van de werkinstructie nodig waarmee ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nu beoordelen of de asielaanvragen geloofwaardig zijn.

Bewustwording

De coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 dienen een motie van die strekking in tijdens het Kamerdebat over de begroting van Justitie en Veiligheid. In de huidige afweging van de IND is het vooral belangrijk of de asielaanvrager geloofwaardig kan vertellen over zijn ‘proces van bewustwording’.

„Wij horen over deze gang van zaken terug dat asielzoekers zeggen dat ze niet worden geloofd”, zegt D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. De coalitiepartijen willen dat de IND-ambtenaren beter worden geïnstrueerd om te voorkomen dat zij met stereotypen werken.

Stereotypen

Groothuizen is de eerste indiener van de motie. „Wij horen over deze gang van zaken terug dat asielzoekers zeggen: ik word niet geloofd en mij wordt tegengeworpen dat ik mijn bewustwording niet goed kan uitleggen. Terwijl zo’n asielzoeker uit een land komt waar de autoriteiten die bewustwording moedwillig tegenwerkten en onderdrukten”, zegt Groothuizen tegen De Volkskrant.

Hij vraagt samen met Kamerleden Malik Azmani (VVD), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Joel Voordewind (ChristenUnie) aan Mark Habers van Vreemdelingenzaken (VVD) om een verbetering van het proces. Dat moet onder meer gebeuren door ambtenaren beter te instrueren en voorkomen dat zij met stereotypen werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Geaardheid asielzoeker moet goed beoordeeld worden’
Sluiten