Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & carrière 26 okt 2017 / 09:32 uur

Jonge collega geeft makkelijker feedback dan oudere

Staat jouw oudere collega weleens met een bezweet bovenlipje en trillende handen aan je bureau? Dan is de kans groot dat hij op het punt staat om jou van kritische feedback te voorzien. Oudere werknemers vinden het namelijk een stuk lastiger om commentaar te geven dan hun jongere collega’s.

Zenuwen

Dat blijkt uit onderzoek van online communicatietrainingbureau TrainTool onder duizend Nederlandse kantoormedewerkers. Een derde van de werknemers tussen 18 en 24 jaar oud geeft daarin aan geen zenuwen te ervaren bij het aanspreken van een collega, tegenover slechts 16 procent van de werknemers van 55 jaar en ouder.

„Jonge mensen staan opener in het leven dan oudere en hebben het idee dat ze minder te verliezen hebben”, verklaart Marijn de Geus van TrainTool het verschil tussen leeftijd en het gevoel bij het geven van kritiek. „De generatie die nu jong is, heeft over het algemeen beter geleerd feedback te geven en te ontvangen. Toen ik vroeger op school een spreekbeurt gaf, kreeg ik gewoon een cijfer en dat was het. Tegenwoordig krijgen ze tips waarmee ze aan de slag kunnen.”

Kritiek

Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers het sowieso moeilijker vinden om kritiek te geven dan om het te ontvangen: 46 procent tegenover ruim een derde van de ondervraagden. Dat ongemakkelijke gevoel wordt waarschijnlijk versterkt doordat mensen vaak niet goed weten hoe op kritiek te reageren. Slechts de helft van kantoortuinbewonend Nederland vindt van zichzelf dat hij of zij kritiek op een goede manier kan incasseren.

Feedback geven en krijgen speelt een steeds grotere rol op de werkvloer. Want, zo zegt De Geus: ,,Mensen werken tegenwoordig in veel verschillende rollen. Een projectgroep hier, een stuurgroep daar, hebben met klanten te maken. En met al die mensen werk je maar kort. Dan is het zaak om snel op stoom te komen met elkaar, en dat kan als je de energie goed houdt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jonge collega geeft makkelijker feedback dan oudere
Sluiten