Metro
Metro Nieuws 26 okt 2017 / 09:35 uur

Medicijn taaislijmziekte toch in basispakket

Het medicijn tegen taaislijmziekte, Orkambi, zal toch worden opgenomen in het basispakket. Minister Schippers van Volksgezondheid zegt een afspraak te hebben gemaakt met fabrikant Vertex.

Vanaf 1 november zal het geneesmiddel vergoed worden. Dit leek eerder nog totaal niet aan de orde, toen Schippers de prijs die Vertex vroeg „onaanvaardbaar hoog” noemde. Welke prijs er nu is afgesproken, wordt niet naar buiten gebracht..

https://twitter.com/onsmirel/status/923264703551418368

„Gelet op de overeenkomst met de fabrikant is het ook in het belang van de premiebetaler en van de betaalbaarheid van de zorg. Het is op zich jammer dat de prijsafspraak vertrouwelijk moet blijven, maar zonder die vertrouwelijkheidsafspraak zou er geen deal zijn”, aldus Schippers.

Zwaar op de proef

De minister is blij dat patiënten die baat hebben bij het medicijn er nu wel gebruik kunnen maken. „Hun geduld is immers zwaar op de proef gesteld. De overeenkomst is natuurlijk in de allereerste plaats in het belang van mensen met de ziekte en hun familie.”

Taaislijmziekte is een ongeneeslijke aandoening die genetisch bepaald is. Mensen met taaislijmziekte hebben slijm dat zeer taai is, waardoor longen en andere organen steeds slechter zullen functioneren. Gemiddeld is de levenswachting 40 jaar.

In Nederland zijn zo’n 1500 mensen met de ziekte, van wie er 750 het type hebben waarvoor Orkambi zou kunnen werken. „Wat fantastisch voor CF-patiënten die hierop al zo lang wachten”, reageert de patiëntenorganisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Medicijn taaislijmziekte toch in basispakket
Sluiten