Iris Hermans
Iris Hermans Geld & Carrière 15 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Freelance barista Tessa hoort bij de top

Tot haar achttiende hield ze eigenlijk niet eens van koffie, nu is ze freelance barista!

Juffrouw Koffieboon

Tessa Noordhout (26) werkt als Juffrouw Koffieboon op allerlei beurzen, events, festivals of soms zelfs midden in een weiland. Ja, je komt nog eens ergens met dat zwarte goud. ,,Ik stond laatst bij het WK Schapen Drijven, echt ongelooflijk hoeveel koffies ik daar heb gemaakt.” 1700 gingen er rustig doorheen op een dag, ,,de schapenliefhebbers vonden het geen probleem om even in de rij te staan.” Of die keer tussen de bagagebanden op Schiphol, ,,de vakantiegangers hadden wel weer zin in een lekker bakkie!”

Ineens heb je het

Veel cursussen volgen en vooral heel veel met koffie experimenteren, zowel qua drinken als maken, raadt ze mensen met een baristadroom aan. Tot vorig jaar werkte ze in Blushing -,,je weet wel, die zaak van Gordon”-, waar ze veel cafeïne-inspiratie opdeed bij haar collega’s. In september 2016 hakte ze de knoop door. Want ineens heb je het: ik word freelance barista! Weg zekerheid en tabee 38-uur contract, ,,maar ik heb er geen seconde spijt van gehad, ik ben gelukkiger dan ooit.” Het is natuurlijk een beetje koffiedikkijken, maar Tessa ziet zichzelf ooit wel in een eigen koffiezaakje in de hoofdstad, ,,ik ben een echte Amsterdamse meid en het is ook nog eens de stad waar de meeste koffie wordt gedronken, wel zo handig.”

Puur

Zelf drinkt ze vier ‘bakken’ per dag en haar lievelingskoffie is Flat White, al begint ze het liefst altijd met een espresso, ,,dan proef je die pure koffie.” Waar een sommelier nogal goed is met wijn, is een barista dat met koffie. ,,Je leert echt proeven waar iets vandaan komt en leert het verhaal erachter en dan smaakt alles nog beter.”

Schuimexpert

Veel mensen noemen zich tegenwoordig al heel snel barista, vertelt ze, maar een echt goede ben je niet zomaar. ,,Het is iemand die veel over koffie kan vertellen, goed kan afstellen en heel goed kan opschuimen.” Een mooi glad en ‘stralend schuim’ dus, zonder bubbeltjes. En dan natuurlijk nog de kers op de taart, of het hartje in het melkschuim. Tessa laat zien wat zij allemaal kan. Het hartje, de tulp en rozetta (,,die zijn best wel basic”), maar ook bijvoorbeeld een olifantje en een beertje. Het duurt dan wel even voordat je dat onder de knie hebt, of hand, ,,maar klanten worden er superblij door wanneer je het doet.” Laatst maakte ze koffie voor een zwangere vrouw die op knappen stond, ,,ik maakte babyvoetjes in het schuim, ze vond het helemaal fantastisch.” Een koffiekopje in het melkschuim toveren als een soort Droste-effect, lijkt haar wel wat als volgende koffie-uitdaging, ,,daar ga ik de komende tijd eens goed op oefenen!”

Ongefilterd positief

https://www.facebook.com/juffrouwkoffieboon/videos/1952918191616711/

Juffrouw Koffieboon kan een echte topbarista worden genoemd. De reacties op haar koffies zijn ongefilterd positief en ze heeft net de derde prijs bij de Latte Art Kampioenschap gewonnen. Meteen tijdens haar eerste keer. ,,Ik was niet eens nerveus en om dan zo goed te eindigen, geeft een topgevoel.”

Hartje

Of ze weleens een hartje in het schuim maakt in de koffie van een leuke man die bij haar bestelt? Ja tuurlijk! lacht de opgewekte barista, ,,en als-ie echt héél leuk is, zet ik misschien wel mijn telefoonnummer op de zijkant van de beker!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Freelance barista Tessa hoort bij de top
Sluiten