Evie Westland
Evie Westland Nieuws 15 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Londen: 18 gewonden, niemand in levensgevaar

Bij een explosie in het Londense metrostation Parsons Green in het westen van de stad zijn woensdagochtend gewonden gevallen. De Britse politie laat via Twitter weten dat er 18 gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht, niemand is in levensgevaar. BBC meldt dat de aanslag door autoriteiten gezien wordt als terrorisme.

Het ging om een aanslag met een zelfgemaakte bom. Dat heeft het hoofd van de Britse antiterreurpolitie, Mark Rowley, gezegd op een persconferentie. Volgens minister Koenders zijn er, „voor zover bekend", geen Nederlandse toeristen gewond geraakt bij de explosie.

De explosie vond volgens Britse media plaats tijdens de ochtendspits. Er waren dus veel mensen onderweg tijdens de ontploffing. Volgens getuigen brak er paniek uit en werd en veel geschreeuwd. „Er lagen mensen op de vloer. Ze struikelden over elkaar heen terwijl ze probeerden zo snel mogelijk weg te komen”, aldus een getuige tegen BBC. „Veel mensen huilden of stonden te trillen.”

Witte emmer

Er zou een witte emmer in een tas tot ontploffing zijn gebracht, meldt een een verslaggever van Metro UK ter plaatse. Er is veel politie op de been. De politie vraagt getuigen om hun foto’s en video’s up te loaden op hun website.

Volgens CNN hebben onderzoekers de bewuste witte emmer onderzocht. Er zou „een soort brandbare substantie” in de emmer hebben gezeten

https://twitter.com/pulpmarkets/status/908598603844812800

„Verbrandingen in gezicht"

The Sun meldt dat reizigers verwondingen hebben in het gezicht. Sommigen zouden er ernstig aan toe zijn. Metro UK meldt op Twitter dat getuigen spreken van „ernstige verbrandingen in het gezicht”. Sommigen zouden zelfs te kampen hebben met haaruitval.

Volgens een getuige had de trein net de deuren geopend toen er een harde knal te horen was, weet de Londense krant Evening Standard. De man zou ook een steekvlam hebben gezien. „Daarop rende iedereen de trein uit”, vertelt hij.

Het zou om een „chemische aanval" gaan, schrijven sommige Twitteraars. Berichtgeving daarover is nog niet door autoriteiten bevestigd.

Parsons Green ligt in het westen van de Britse hoofdstad / Foto: ANP

Een getuige zei tegen Reuters dat de hulpdiensten massaal aanwezig zijn buiten het station. Daar stonden meerdere ambulances, brandweerwagens en een helikopter. Hulpverleners droegen een vrouw weg op een brancard. Haar benen waren bedekt met een deken. Een ander slachtoffer zat op de stoep met verband om een been.

Reacties

De Britse premier Theresa May stelde in een verklaring mee te leven met de slachtoffers van het incident. „Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die gewond zijn geraakt in Parsons Green." Ze sprak ook haar waardering uit voor de hulpdiensten die „wederom snel en dapper reageren op een vermoedelijk terroristisch incident."

Het Britse veiligheidskabinet COBR komt vrijdag bijeen. De Londense burgemeester Sadiq Khan woont deze bijeenkomst ook bij. Hij stelde dat zijn stad herhaaldelijk heeft laten zien „dat we nooit zullen worden geïntimideerd of verslagen door terrorisme”. Khan veroordeelde de „afschuwelijke mensen die terreur proberen te gebruiken om ons kwaad te doen en onze manier van leven te vernietigen”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.