Iris Hermans
Iris Hermans Geld & Carrière 15 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Jessica fixt alles voor Martin Garrix

Even Martin Garrix inchecken, boerenkoolchips fixen voor Diplo, een biertje openen voor De Jeugd van Tegenwoordig… Jessica Kamsteeg (23) wordt er niet warm of koud van, ,,headliner of niet, ik zie iedereen als gelijke.”

Keihard werken dito lachen, op Into the Woods / Fotograafniels.nl

Runner

Als klein meisje wilde Jessica musicalster en/of secretaresse van het Eftelinghotel worden, vandaag de dag gaat ze nogal lekker in de ‘artisthandling’. Al mocht ze dat zo niet doorgeven bij haar inschrijving bij de Kamer van Koophandel, ,,die mensen daar hadden geen idee wat ik bedoelde!” Dus werd het ‘dienstverlening op het gebied van evenementen en artiesten management’. Bekt stukken minder lekker dan de termen die tijdens haar werk aan de lopende band voorbijkomen. Zo begon ze een paar jaar geleden als artist runner en dedicated, ,,altijd klaarstaan voor de artiesten voor wat dan ook”, nu is ze meer van de coördinatie en is ze soms zelfs al eindverantwoordelijke bij de artiestenbalie.

Gezonde dj’s

ls de boeking bevestigd, dan gaat het artisthandling team aan de slag. Vliegtickets boeken, hotel reserveren voor hem of haar en de crew. De ‘rider’ is essentieel: de wenslijst van artiesten en deze varieert van welke ‘dj-gear’ ze tijdens hun set nodig hebben tot aan welk merk champagne ze willen drinken. Opvallend is dat de laatste twee jaar dj’s een stuk gezonder zijn geworden, glimlacht ze. ,,Zo wil de een glutenvrije notenbars en de ander weer boerenkoolchips of een smoothie.” Maar natuurlijk staat drank ook nog altijd op het lijstje, van Patron Silver voor de een tot Amsterdams bier voor een ander.

Extra care

Met haar grote lach verwelkomt ze artiesten aan de artiestenbalie of al op Schiphol. ,,Je bent hun eerste aanspreekpunt en vaak komen ze helemaal gebroken bij je aan, dus dan is het fijn wanneer je wat extra care kunt verlenen.” Zoals de platenkoffer rollen, ,,ze protesteren altijd, maar ik pak hem gewoon vast!” ! Maar ook helpen inchecken in het hotel, het schema doornemen en het bierblikje geopend aangeven als ze aan het draaien zijn, ,,het zijn die kleine dingetjes die zij heel erg waarderen.”

Sterallures

Botte eikels zitten er ook zeker tussen, vol sterallures. ,,Ik zal maar geen namen noemen” en ze kijkt even om zich heen in de Starbucks (je weet maar nooit), ,,maar er is een Nederlandse headliner die me zelfs na de derde keer ontmoeten geen blik waardig gunde, alles gaat altijd via zijn tourmanager.” Ze haalt haar schouders op, ,,je doet zo je best, maar dan denk ik echt: jammer dan.” Ook buitenlandse dj’s kunnen er wat van. Zo was ooit iemand woest omdat-ie Moët in plaats van Dom Perignon ‘moest’ drinken. Het stond toch op mijn rider?! schreeuwde hij. ,,Waar is m’n Dom?” Ja, best een beetje een domme reactie, knipoogt ze. Maar de meesten zijn ‘superlief, ,,en heel blij met wat we doen.”

Heet…

Haar hoge energielevel komt Jessica goed van pas tijdens haar werk dat heel onregelmatig is en waarin ze dagen van zo’n 16 uur maakt. Ze is oplossingsgericht, kan snel schakelen en houdt altijd het hoofd koel. Behalve dan misschien die ene keer dat de knappe Don Diablo haar plotsklaps optilde en riep: ik neem haar mee in mijn rugtas! Niet gebeurd hoor, ,,het moet wel professioneel blijven.” Zo maakt ze ook nooit foto’s van haar en de artiesten om te posten op social media, ,,dan kan gewoon niet.”

Hard werken voor niets

Op de vraag hoe je in de ‘artisthandling’ terechtkomt, is de bijna afgestudeerde student Leisure Management stellig. ,,Hard werken voor niets, daar begint het mee.” Ze liep stage bij ID&T voor onder andere Mysteryland, liet zien wat ze kon, netwerkte er op los en nu moet ze zelf soms nee tegen, inmiddels wel betaalde, klussen zeggen.

Mooi!

Het mooiste aan haar werk is het samenwerken met het team, waar ze elke keer weer veel van leert, ,,en de adrenaline die je voelt als je al die mensen ziet genieten van alle dj’s.” Daar doe je het voor, ,,wij maken de artiesten blij met de juiste wodka, zij doen de rest.” Het enige nadeel van haar werk? Het plassen op de Dixi, lacht ze, ,,en dat is het wel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jessica fixt alles voor Martin Garrix
Sluiten