Culy.nl
Culy.nl Eten & drinken 11 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Verrassend: dit blijkt de beste manier om bananen te bewaren

In de koelkast? Of juist niet? Gewoon op je aanrecht, of in de fruitschaal? Wat is nou eigenlijk de beste manier om je bananen te bewaren?

Tien pond bananen, bananen zijn gezond. Ze zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium en vitamine C, en zijn een bron van vezels. En ze zijn ook nog eens heel lekker! Niet gek dus, dat we in Nederland samen zo’n 720 miljoen (!) bananen per jaar eten – gemiddeld 42 per persoon.

Dilemma

Maar het beruchte bananendilemma blijft: koop je ze rijp of juist net níet rijp? Als je een tros rijpe bananen koopt, loop je de kans tegen het einde van de week met een tros bananenmoes te zitten. Onrijp zijn ze bitter, hard en wrang – ook niet wat we willen. Maar elke dag naar de supermarkt voor het perfecte exemplaar zien we ook weer niet zitten. Lastig, lastig.

De grote bananenbewaartest

Maar goed, voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen. De grootste winst zit ‘m dus in het op de goede manier bewaren van je bananen, zodat je zo lang mogelijk van ze kunt genieten. The Kitchn testte alle mogelijke manieren om bananen te bewaren, zeven om precies te zijn en deelde de resultaten. Kijk, daar hebben we wat aan!

De manieren die getest werden waren:

  • In de koelkast
  • In de vriezer
  • Gewoon op het aanrecht
  • Aan een bananenhaak (ja, dat bestaat)
  • De stelen gewikkeld in plastic folie
  • In een plastic zip-lock zakje
  • De stelen gewikkeld in aluminiumfolie

Het resultaat

Wat bleek? De tros bananen waarvan de stelen in aluminiumfolie waren gewikkeld, bleek met kop en schouders de winnaar. Het folie houdt beperkt de uitstoot van ethyleengas, een gas dat rijping van groente en fruit bevordert (en doet dat blijkbaar beter dan plastic folie). Als je je bananen altijd naast je tomaten bewaart, zou dat dus zomaar eens de reden van je immer overrijpe tomaten kunnen zijn. Zijn je tomaten juist niet rijp genoeg? Laat de bananen ze een handje helpen!

Opvoedvraag: ‘Moet ik het toelaten dat mijn ex mijn dochter altijd ongezond laat eten?’

‘Patat is toch gemaakt van aardappel’: hoe (on)gezond zijn frieten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties