Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom kunnen we slechter tegen alcohol als we ouder worden?

Waar je voorheen moeiteloos een avond op stap kon, alcoholische versnaperingen rijkelijk nuttigde én de volgende dag nog redelijk fris voor de dag kon komen, kan het effect van alcohol als je ouder wordt een stuk zwaarder zijn. Maar hoe komt dat?

Alcohol is ongezond voor een mens, dat was je waarschijnlijk niet onbekend. Reden voor sommigen om het deze maand rustig aan te doen met de drank. Weet je overigens wat er met je lichaam gebeurt als je helemaal stopt met alcohol drinken?

Alcohol als je twintig of dertig bent

Dokter Elizabeth Landsverk legt aan Huffpost uit dat de impact van alcohol afhangt van onze leeftijd. Als je in de twintig bent, beschikken we over een veerkrachtig lijf. Daarom zijn onze katers ook nog niet zo ernstig. „De lever en de hersenen hebben gedurende die tijd de meeste veerkracht.” Maar op deze leeftijd zijn ook de frontale kwabben van het brein (redeneren en oordelen) nog niet volledig ontwikkeld. Waardoor je meer risico’s durft te nemen en wellicht ook meer ‘durfde’ te drinken.

Zodra we ons in onze dertiger jaren begeven, worden gezondheidskeuzes belangrijker. Dan weegt ook mee wat voor effect alcohol op ons lijf heeft. Volgens Lansdsverk kunnen een of twee glazen alcohol per week niet veel kwaad.

Ouder worden

Maar rond ons 40ste levensjaar beginnen steeds meer gezondheidsrisico’s zich aan te dienen. „Obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte verhogen allemaal het risico op hartaanvallen, beroertes en dementie”, aldus Landsverk. Als je hiervan iets onder de leden hebt, kan slechts een kleine hoeveelheid alcohol de risico’s verhogen.

Mocht je 50+ zijn, kan ‘met mate drinken’ een schadelijk effect hebben. Alcohol kan namelijk slecht zijn voor het hart en de vaten en de kans op dementie verhogen, maar verhoogt op die leeftijd ook de kans op borstkanker, slokdarmkanker en leverkanker. Daarnaast is genoeg slaap op deze leeftijd essentieel. Stoffen als cafeïne, sigaretten en alcohol belemmeren de slaap.

Alcoholtolerantie neemt af

Zodra je de zestig aantikt, neemt de alcoholtolerantie dramatisch af. „Ik ben gezond. Ik kan een kilometer skiën of zwemmen, maar van een glas wijn voel ik me de volgende dag ziek en traag”, aldus Landsverk.

Dit komt, zegt ze, omdat oudere mensen een grotere kans hebben om het enzym te verliezen dat alcohol (alcoholdehydrogenase) metaboliseert. „Ouderen hebben minder reserve in de hersenen, lever en nieren.”

Hoe gezond is een saunabezoek eigenlijk?

Bartenders onthullen de drankjes die ze zelf nooit zouden bestellen, en dit is de reden

Hoofdpijn van rode wijn: waarom stijgt rode wijn zo snel naar je hoofd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties