Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is de beste Nederlandse stad om in te leven 

Er gaat écht niets boven Groningen, blijkt nu. De stad schopte het tot de derde plek van de beste Europese steden om in te leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Unie.

Eerder werd Groningen ook al uitgeroepen tot de gezondste stad van Nederland.

Onderzoek van Europese Unie naar beste steden om in te leven

Zijn de steden schoon en veilig? Is het makkelijk om een baan of een betaalbaar huis te vinden? Hoe is het openbaar vervoer en de luchtkwaliteit? Naar dat soort vragen deed de EU onderzoek.

Het is de zesde editie van het onderzoek naar de levenskwaliteit in Europese steden. Het onderzoek omvat 83 steden en er werden meer dan 70.000 interviews voor afgenomen.

Groningen telt veel gelukkige inwoners

Allereerst blijkt uit het onderzoek dat inwoners van de Europese Unie over het algemeen dik tevreden zijn. 90 procent van de inwoners zei gelukkig te zijn met waar ze wonen.

Met 96 procent aan tevreden inwoners doet Groningen het uitstekend. Alleen Zürich en Kopenhagen scoorden hoger. Dit is de top tien:

  1. Zürich (Zwitserland)
  2. Kopenhagen (Denemarken)
  3. Groningen (Nederland)
  4. Gdansk (Polen)
  5. Leipzig (Duitsland)
  6. Stockholm (Zweden)
  7. Genève (Zwitserland)
  8. Rostock (Duitsland)
  9. Cluj-Napoca (Roemenië)
  10. Braga (Portugal)

Die andere Nederlandse steden, Amsterdam en Rotterdam, kwamen ook in het onderzoek voor. Ze deden het verdienstelijk, al steken ze schril af tegen Groningen: in Amsterdam is 91 procent van de inwoners tevreden, in Rotterdam is dat 90 procent.

In Podgorica (Montenegro) zijn mensen het minst gelukkig met hun woonplaats: 77 procent. Andere steden die slecht scoren zijn Palermo, Athene, Istanbul, Tirana, Napels, Belgrado, Rome, Skopje, Miskolc.

Beste steden voor immigranten

Ook werd onderzocht welke steden het beste zijn voor immigranten. Daar komt Groningen ook in de top tien voor. De stad eindigde in dat lijstje op een prima vierde plek. Ook Gdansk en Braga komen weer in de lijst voor. Die top tien wordt verder aangevuld met Cardiff, Lissabon, Barcelona, Tyneside, Hamburg, Helsinki en Glasgow.

Tranen vloeien rijkelijk in Steenrijk, Straatarm: ‘Ik vind het heel erg, ik vind het zielig’

Waarom kunnen we slechter tegen alcohol als we ouder worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties