Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Eten & drinken 27 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Laat het niet smelten: ‘s werelds duurste ijsje kost bijna 6000 euro

Een heerlijk ijsje op een zonnige dag is een perfecte combinatie. Waar je in Nederland vaak nog geen 2 euro per bolletje betaalt, moet je voor dít ijs een veel grotere som geld klaar hebben liggen. Het Japanse ijsmerk Cellato vraagt namelijk bijna 6000 euro voor hun ‘gelato’.

Het bevroren dessert, genaamd byakuya –  ofwel ‘witte nacht’ in het Japans – kost momenteel 880.000 yen (omgerekend zo’n 5830 euro). En dat voor één portie. Daarmee is het volgens het Guinness World Records officieel het duurste ijs ter wereld.

Het duurste ijs ter wereld

Het Japanse ijsmerk Cellato noemt ‘witte nacht’ een gelato, waarbij de naam een hint is naar zijn Italiaanse oorsprong, meldt CNN. Maar waarom is dit ijs nou zo verschrikkelijk duur? Ten eerste wordt er witte truffel verwerkt in het ijs. Dat is volgens het merk uitsluitend afkomstig uit Alba, waar volgens velen de beste witte truffels van Italië vandaan komen. Dit ingrediënt alleen al kan twee miljoen yen (omgerekend zo’n 13.250 euro) kosten, aldus Guinness World Records. Daarnaast wordt het ijs afgemaakt met een eetbaar bladgoud, twee soorten kaas en ‘Sakekasu’. Dat is een pasta-achtig ingrediënt dat wordt verkregen bij het maken van sake.

„Het kostte ons meer dan 1,5 jaar om het te ontwikkelen, met veel proefrondes en fouten om de smaak goed te krijgen,” vertelde een vertegenwoordiger van het bedrijf eerder aan Guinness World Records. Volgens het bedrijf gaat het er niet alleen om verrukkelijk dure desserts te maken, maar om een culinair avontuur te creëren waarin Europese ingrediënten en traditionele Japanse gerechten samengaan.

Nauwgezette stappen volgen om te eten

Het dessert is te koop in Japan en wordt rechtstreeks naar de consument verzonden. Daarnaast kun je volgens de ijsmakers het dessert niet zomaar oppeuzelen. Het kost nauwgezette stappen over hoe het gegeten moet worden. Proevers van de ‘witte nacht’ worden geïnstrueerd om de witte truffel in de juiste textuur te gieten, net als het ijs zacht wordt, voordat ze het mengen met een handgemaakte metalen lepel. Die krijg je er ‘gratis’ bij.

Zij krijgen het advies om het ijs op kamertemperatuur te laten ontdooien, maar je kunt het ook 10 à 20 seconden op 500 watt in de magnetron zetten als de textuur te hard is. Het ijs werd door proevers beschreven als „rijk aan smaak en textuur.”

Onderzoek: vaak naar foto met eten kijken, stilt eetlust en geeft je ‘voller’ gevoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.