Thom Voogt
Thom Voogt Eten & drinken 11 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Vlees te goedkoop? Wel als je de gezondheidskosten én risico’s meerekent

Dat (v)lees je goed. Niet te duur, maar juist te goedkoop. Rood vlees zou 7,50 euro per kilo duurder moeten zijn als alle gezondheidskosten die ontstaan door overmatige consumptie ervan, in de prijs werden doorberekend. Wanneer het vlees bewerkt is, zou het dan 4,30 euro per kilo meer kosten. Op die bedragen komen onderzoekers van onder meer Wageningen University & Research (WUR) uit. Ze hebben onderzoek gedaan in opdracht van de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie).

De opdrachtgevers vinden namelijk dat vlees te goedkoop is. Dat zou je misschien niet gelijk denken, nu boodschappen tegenwoordig steeds duurder worden. Toch zou een prijskaartje voor zowel negatieve gezondheidseffecten als voor de milieukosten die samenhangen met vlees eten, ontbreken.

Het dubbele neerleggen voor vlees

Volgens de organisaties zou rundvlees in totaal 13,20 euro per kilo duurder moeten worden en bewerkt vlees 10 euro, als alle maatschappelijke kosten doorberekend zouden worden. Dat is ongeveer een verdubbeling van de huidige prijzen. Gezond voedsel zou dan juist goedkoper moeten worden, vinden ze.

Te veel rood (en bewerkt) vlees eten levert gezondheidsrisico’s op, daarover bestaat veel overeenstemming in de wetenschap. De vraag is wat precies te veel is. De opstellers van het vandaag verschenen rapport leggen de grens op meer dan 113 gram rood vlees per week. Dit cijfer hebben ze van de Global Burden of Disease-studie, een groot internationaal wetenschappelijk programma.

Hogere risico’s

Informatie van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad bevestigt dat het eten van veel rood en bewerkt vlees leidt tot hogere risico’s op beroertes, darmkanker en longkanker. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om de consumptie van vlees te beperken. Het Voedingscentrum adviseert mensen in totaal per week niet meer dan 500 gram ervan te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. „Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17 procent hoger risico op darmkanker”, becijfert het centrum bijvoorbeeld, met verwijzing naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Voedingscentrum meldt in het algemeen dat vlees eten niet per se nodig is. Onbewerkt mager vlees past wel goed „in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen.”

Een op de vijf Nederlanders schaamt zich voor voeten, vrouwen meer dan mannen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.