Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 20 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Meer dan 60 horecaondernemers aangesloten bij kort geding

De horeca is er nu echt klaar mee: ze willen weer open. Er is dan ook een kort geding aangespannen door de Haagse bodega De Posthoorn om weer open te mogen gaan. Meer dan zestig horecaondernemers hebben zich bij dat kort geding aangesloten. Dat bleek vandaag bij aanvang van de zaak tegen de Staat in de rechtbank in Den Haag.

Het kabinet maakte vorige week dinsdag een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhalen blijft wel mogelijk. De maatregelen zijn „willekeurig en disproportioneel”, vinden de ondernemers. „Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is”, zei advocaat Simon van Zijll namens de eisers.

Het water staat veel horecabedrijven aan de lippen, of meer dan dat. Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zegt Van Zijll.

‘Uitzonderlijke positie’

Maar de Staat vond dat er geen andere keuze was dan de horeca opnieuw te sluiten. Voor minstens vier weken. „We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, zei de landsadvocaat. Er is „zonder meer” sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. „Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.”

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde een dag na de bekendmaking van de maatregelen dat restaurants mogelijk open konden blijven. Ze moeten dan wel onder meer gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn.

‘Horeca die zich aan regels houden mogen open’

Veel Nederlanders vinden in ieder geval dat de restaurants en cafés gewoon weer open kunnen, blijkt uit een onderzoek van tv-programma Hart van Nederland van SBS6. Volgens 77 procent van de Nederlanders is het een goed idee om horecazaken weer te openen – mits de horecazaken zich aan de coronaregels houden. Een vijfde van de mensen vindt het een slecht idee en wil de restaurants voorlopig gesloten houden. Er deden 2400 mensen aan het onderzoek mee.

In Berlijn hebben elf restaurants gelijk gekregen bij een kort geding. Restaurants moeten om 23.00 uur sluiten in die stad. Maar de rechter zei dat het Robert Koch Instituut (de Duitse variant van het RIVM) met statistieken heeft aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen klanten.

Lees ook: Rapper Boef krijgt ook in hoger beroep een rijverbod opgelegd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer dan 60 horecaondernemers aangesloten bij kort geding
Sluiten