Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Kabinet moet schoolsluiting afwegen met andere belangen’

Het is aan het kabinet of het wel of niet gehoor geeft aan de oproep van het zogeheten Red Team om de scholen te sluiten, zegt Red Team-lid Wim Schellekens. De zaak heeft volgens hem twee kanten: het voorkomen dat scholen brandhaarden worden en het feit dat kinderen school nodig hebben en een sluiting grote maatschappelijke gevolgen heeft.

Het Red Team is een onafhankelijke groep medici en wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis. Volgens Antropologe Ginny Mooy van het Red Team moeten de scholen per direct sluiten. Dat komt omdat veel scholieren het coronavirus op lijken te lopen: het percentage positieve testen onder kinderen ligt hoog. 15 tot 25 procent van de geteste kinderen krijgt een positieve uitslag, zegt Schellekens.

Ook is er steeds meer uitval onder leraren. Schellekens vreest dat de scholen op deze manier brandhaarden worden voor het virus. Dat is ook in andere landen gebeurd, zoals in Israël. Het Red Team is in ieder geval „erg bezorgd”.

Maar ook Red Team-Lid Marino van Zelst vindt, net als Schellekens, dat het iets genuanceerder ligt. Volgens hem is het sluiten van de scholen alleen een optie als er ook een gehele lockdown ingevoerd wordt. Het Red Team pleitte eerder al voor „snel, kort en krachtig ingrijpen” door middel van strenge regels zodat onderling contact zoveel mogelijk beperkt wordt.

‘Levert veel schade op’

Van Zelst vindt het echter geen goed idee om de scholen nu al te sluiten. „Het levert natuurlijk veel schade op, dus alleen in de context van zo’n strenge lockdown zou het in overweging genomen moeten worden.”

De afweging van alle maatschappelijke belangen ligt dus bij het kabinet, zegt Schellekens, oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en Jeugd. „Wij willen alleen onze overwegingen aanrijken, het kabinet moet de knoop doorhakken.”

 

Lees ook: Meer dan 60 horecaondernemers aangesloten bij kort geding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kabinet moet schoolsluiting afwegen met andere belangen’
Sluiten