Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 24 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Eerste container met Ethiopische avocado’s onderweg naar ons

Avocado’s zijn niet meer weg te denken uit onze salades en in onze berichten, als emoji. Nederland is een van de grootste avocado-importeurs ter wereld en vanaf nu komen avocado’s ook uit Ethiopië naar ons land toe getreind en gevaren.

Mexico is een bekend avocado-land, niet heel gek dat de guacamole daar dan ook is geboren, maar er zijn meer avocado-walhalla’s. Zoals Ethiopië, waar de premier deze zomer zelfs avocado-zaden heeft geplant, met mondkap en de hele familie.

Ethiopische koelcontainer vol

Ethiopië heeft ideale klimaatomstandigheden om het hele jaar door fruit zoals mango, sinaasappels en avocado’s te telen. De eerste koelcontainer vol Ethiopische avocado’s is nu onderweg naar Nederland. Afgelopen weekend werd de vruchtgroente, want dat is een avocado, volgens het Voedingscentrum, met de trein naar de haven van buurland Djibouti gebracht om vanuit daar met de boot richting Rotterdam te varen. Het transport van de 24 ton avocado’s is georganiseerd door het Nederlandse Flying Swans, een samenwerking tussen onder meer Havenbedrijf Rotterdam en maritiem dienstverlener Boskalis.

Lees hier welke politicus vorig jaar nog in de problemen kwam in het nieuwe avocado-land

Spoorwegnet avocado’s

De ontwikkeling van de sector werd volgens Havenbedrijf Rotterdam jarenlang geremd door grote afstanden en onbetrouwbaar transport. Inmiddels is er een modern spoorwegnet tussen Ethiopië, dat geen havens heeft, en Djibouti. Het Nederlandse samenwerkingsverband speelt daarop in door te investeren in koeloverslag zodat de Ethiopische tuinbouw toegang krijgt tot de wereldmarkt. Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, via de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO.

Groeimarkt Ethiopië

Volgens Flying Swans is Ethiopië een enorme groeimarkt. Het Nederlandse samenwerkingsverband schat de productie van alleen al avocado’s in op 30 miljoen kilo in 2030. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was Nederland in 2016 na de Verenigde Staten de grootste importeur van avocado’s ter wereld. Het fruit werd dat jaar vooral geïmporteerd uit Peru, Chili, Zuid-Afrika en Mexico.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.