IngelisedeVries
IngelisedeVries Eten & drinken 15 jan 2018 / 07:09 uur

Foodblogger Claartje: Thee is de nieuwe koffie!

Waar koffie in alle soorten en maten de standaard is, is thee nog flink ondergewaardeerd. Althans: dat vindt foodblogger en ondernemer Claartje Schröder. Maar thee uit zakjes vindt ze ook maar niks. Sterker nog: écht goede thee is lastig te krijgen. Daarom importeert ze het sinds kort zelf.

„Omdat thee echt lekker is!”, antwoord Schröder op de vraag waarom ze thee is gaan importeren. Naast dat ze “een echte theeleut” is, wilde ze ook graag ondernemen. Dat doet ze inmiddels met TEAmwork Tea. „Voor mij is het belangrijk dat een product echt goed is. Zowel het product als de impact op de wereld. „Het moest biologisch en fairtrade, de hele wereld moet er beter van worden. Toen dacht ik: goh, dat kan met thee.”

Wat Claartje betreft is thee de nieuwe koffie.

Lange reis

Dus reist ze af naar de andere kant van de wereld om te beginnen. „De thee komt uit Sri Lanka, een derde wereldland. De fabriek stelt daar in overleg met mij smaken samen. Ze hebben me geholpen met de hoeveelheden, zodat het ook nog echt te drinken is. Het zijn geen smaken die nooit zijn gemaakt, net als dat iedereen caramel en zeezout door chocola doet. Maar de precieze verhoudingen en het idee erachter zijn wel van mij.”

Hippe koffietentjes

Thee, is dat niet een beetje suf? We struikelen immers over de hippe koffiemakers, koffietrucks en natuurlijk koffietentjes. „Koffie heeft een status, we willen precies weten waar het vandaan komt. Is het met de hand geoogst, hoe is het gebrand, welke temperatuur had het water, wat is de maalgraad, het is bijna een religie”, zegt Schröder daarover. „Bij thee is dat veel minder. Maar juist met thee zegt het basisproduct veel meer over de kwaliteit. Kwaliteitsthee is er niet veel.” Het bestaat wel als je er naar op zoek gaat, vult ze aan. Sterker nog: „Er zijn bijvoorbeeld sterrenrestaurants met theesommeliers: ze serveren bepaalde thee bij specifieke gerechten in plaats van wijn. Dat zouden veel meer mensen moeten proeven.”

Sommeliers

Theesommeliers, dat klinkt alsof thee nog ingewikkelder is dan alle koffierituelen. Gelukkig valt het mee, zolang het basisproduct maar goed is. „Goede thee zetten hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeker niet als het basisproduct goed is. Het is belangrijk dat de thee de ruimte heeft om rond te wervelen. De blaadjes vouwen zich open. Dat kan in een ei, zakje of een theezeefje, zodat ze goed kunnen opwellen. Dat de blaadjes de ruimte hebben, is het belangrijkst.”

Nieuwe koffie

„Wat mij betreft wel!”, antwoord Schröder op de vraag of thee de nieuwe koffie is. Op koffie raak je op een gegeven moment uitgekeken. In thee heb je veel meer smaakvariaties, het is diverser. Het is niet voor niets dat sterrenrestaurants wel maaltijden met thee serveren en niet met koffie.”

Reageer op artikel:
Foodblogger Claartje: Thee is de nieuwe koffie!
Sluiten