Moïra van Sas
Moïra van Sas Eten & drinken 9 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je absoluut wel/niet in de koelkast bewaren

Moet je eieren in de koelkast bewaren, of juist erbuiten? En hoe zit dat met fruit? Iedereen heeft zo z’n eigen regels, maar er zijn weldegelijk richtlijnen die voor eens en voor altijd uitkomst bieden.

Iedereen kent de struggle: eieren worden hoog en droog in het keukenkastje bewaard, maar wanneer je huisgenoot/vriend dit ziet worden ze demonstratief in de koelkast gezet. En waarvoor dient die groentela eigenlijk?

Groenten en fruit

Uit voorzorg als je groenten in de koelkast bewaren? Slecht plan. Er bestaat veel verwarring over de houdbaarheid van groenten en fruit en daarom is het niet voor niets dat het Voedingscentrum vorig jaar een koelkaststicker lanceerde met daarop het juiste bewaaradvies. Zo moeten appels, broccoli, bloemkool, kiwi’s en aardbeien koud bewaard worden, maar verrotten tomaten, paprika’s, bananen, wortels en komkommers veel sneller in de koelkast.

Sauzen

De meeste mensen bewaren hun mayonaise, chili- en sojasaus in de koelkast. Dit is vaak echter helemaal niet nodig. De meeste sauzen zitten vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Op ketjap en vissaus staat vaak ‘koel en droog bewaren’, wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Zelfgemaakte sauzen zijn een stuk minder lang houdbaar en blijven het best als ze gekoeld staan.

Eieren

Eieren staan in de supermarkt buiten de koeling, maar thuis kun je ze toch beter in de koelkast bewaren. In een gekoeld ei groeien bacteriën een stuk minder snel en dat zorgt ervoor dat je eitjes gekoeld ongeveer een maand houdbaar zijn. Ook na de houdbaarheidsdatum zijn eieren vaak nog goed. Dit test je heel makkelijk door een glas water te vullen en hier je rauwe ei in te leggen. Blijft ‘ie drijven? Dan is hij niet meer goed.

Jam

Je bewaart jam (behalve de light-variant) gewoon in het keukenkastje. Scheelt weer ruimte!

Basilicum

In de supermarkt liggen de verse basilicumblaadjes in de koeling, maar dit plantje kan slecht tegen kou en zal dus snel verwelken als je het thuis koel bewaart. Bewaar ze als een bos bloemen: met de stengels in het water. Invriezen kan ook, blancheer de basilicum dan wel eerst even.

– Goed om te weten
– De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden en -18 voor de vriezer
– Gekoeld bewaren’ betekent in de koelkast, ‘koel bewaren’ betekent in het keukenkastje.
– Zet je warme prakje niet direct in de koelkast, maar laat het eerst even afkoelen. De warmte van je bakje zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de koelkast tijdelijk omhoog gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.