Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Good vibes 9 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Fargo tóch gebaseerd op waargebeurd verhaal

Het was dinsdag precies twintig geleden dat de film Fargo voor het eerst op het witte doek te zien was. Twintig jaar lang dacht men dat het waargebeurde dat aan het begin van de film wordt aangekondigd, helemaal niet zo waargebeurd was. Maar, zo onthult één van de makers Joel Coen, het is wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Disclaimer

Aan het begin van de film, en later ook elke aflevering van de series, prijkt de boodschap: „Dit is een waargebeurd verhaal. De gebeurtenissen die in deze film worden afgeschilderd, vonden plaats in Minnesota in 1987. Op verzoek van de overlevenden zijn de namen veranderd. Uit respect voor de doden, is de rest precies verteld zoals het is gebeurd.” Hartstikke nep, natuurlijk.

Of toch niet? De Coen Brothers vertelden recentelijk aan The Huffington Post waarom ze de disclaimer toevoegden aan de film: „We wilden een film maken in het ‘Waargebeurde verhalen’-genre. Je hebt geen waargebeurd verhaal nodig om zo’n film te maken.”

Toch blijkt Fargo echter dan we dachten. „Er zitten twee elementen in de film die zijn gebaseerd op waargebeurde feiten”, vertelt Joel Coen. „In de jaren 60 of 70 was er een man die serienummers van auto’s wegpoetste en zo fraudeerde bij General Motors Finance Corporation. Er was geen ontvoering of moord in het spel. Gewoon een fraudeur.”

Houtversnipperaar

Een smeriger verhaal is de scène met de houtversnipperaar. „In Connecticut is een moord geweest door een man op zijn vrouw. Om van het lichaam af te komen, gooide hij haar in een houtversnipperaar. De rest is verzonnen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.