Richard Otto
Richard Otto Podcasts 6 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 favoriete podcasts van… Bas Menting

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favoriete podcasts selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van radio-dj Bas Menting.

Momenteel maakt Bas Menting samen met Mart Meijer van maandag tot donderdag de avondshow op 538 tussen 21.00 en 00.00 uur. Daarnaast is hij – ook met Mart – bezig met de podcastproductie Stil in mij voor het wetenschappelijke tijdschrift Quest. Daarin proberen ze aan de hand van twaalf experimenten te ontdekken of je aan helemaal niets kunt denken.

De 5 favorieten van Menting zijn:

1. Voor de show in Toomler

Dit is de podcast van comedyclub Toomler. Comedians Rayen Panday en Stefan Pop nemen je mee door eigen verhalen van de afgelopen week, op zoek naar comedy in het dagelijks leven. Ik vind het echt inspirerend om te horen hoe de humor in hele normale dingen te vinden is, dingen die jij en ik ook meemaken. Het enige verschil tussen jou en mij en de comedians is dat zij het kunnen duiden. De podcast leert me echt anders naar situaties kijken en dat helpt me om verhalen op de radio te brengen. Regelmatig schuiven er collega-comedians aan. Waanzinnige podcast, nog geen minuut van gemist.

2. De Brand in het Landhuis

Een beetje cliché om deze in het rijtje te zetten, maar ik blijf de zoektocht van Simon Heijmans zo onbeschrijfelijk mooi vinden. Het verhaal is absurd, zijn spanningsbogen zijn goed, de muziek van Amir Vahidi sluit perfect aan bij het verhaal en voor de woordkeuze is een staande ovatie op z’n plaats. En misschien helpt het dat ik zelf op een steenworpafstand van Vught ben opgegroeid, daar waar het verhaal zich afspeelde.

3. Reply all: The case of the missing hit

Het gaat me hier vooral om één specifieke aflevering: nummer 158. Die gaat over een man uit Californië met een muzikale handicap. Hij loopt al jaren met de tekst en melodie van een liedje in zijn hoofd, maar het daadwerkelijke liedje lijkt te zijn verdwenen. Het zoeken naar de tekst geeft geen resultaat en er lijkt geen popkenner te zijn die ooit van het liedje gehoord heeft. Puur op basis van herinnering proberen ze, samen met een band, een reconstructie te maken van het liedje. Daarmee doen ze nog een poging om een spoor van het lied te vinden…

4. Bob

Behoort wellicht ook al tot ‘mainstream’, maar niet zonder reden. De podcast over de dementerende vrouw die niet kan stoppen met praten over een jeugdliefde. De makers van de podcast gaan op zoek naar iemand waarvan het bestaan niet zeker is, hoe begin je daaraan?! De productie, montage en tekst is ontzettend goed gedaan.

5. Lang verhaal kort

Sinds kort produceert de NOS korte podcasts over actuele zaken. Ik probeer nieuws altijd te volgen, maar soms zit ik een paar dagen zó ondergedompeld in een specifiek project dat ik niets van de wereld meekrijg. De korte podcasts zijn echt een uitkomst, want: nooit meer voor gek staan bij collega’s. Dagelijks is er een nieuwe aflevering; die paar minuten van mijn dag zijn goed besteed.

De 5 favoriete podcasts van… Sander Hoogendoorn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.