Metro
Metro Muziek 28 okt 2020 / 09:23 uur

Typhoon: ‘Ik kreeg doodsbedreigingen na bespreken racisme bij Zomergasten’

Na zijn optreden in Zomergasten waarin hij zijn ervaring met racisme besprak, werd rapper Typhoon met de dood bedreigd. Dat vertelt hij in het AD.

„Nadat ik bij Zomergasten over dit onderwerp sprak, twitterde Geert Wilders dat ik maar een ander land moest zoeken als het me hier niet beviel. Dat soort opmerkingen raakt me nog het minst. Het is bijna slapstick”, zegt de muzikant. „Maar er zijn ook echte doodsbedreigingen binnengekomen. Nu heb ik een heel dikke huid, maar dat soort berichten sijpelt toch door naar je binnenste. Je raakt in een staat van voortdurende waakzaamheid. Een heel naar gevoel is dat.”

‘Kon er niet omheen’

Op zijn nieuwe album Lichthuis gaat Typhoon het onderwerp racisme niet uit de weg, ondanks de bedreigingen. „Op Lichthuis kon ik niet om het actuele debat rond identiteit heen. Soms schrijf ik heel poëtisch en cryptisch, maar hiphop heeft gelukkig ook rauwe en directe energie in zich.”

Als artiest voelt Typoon een verantwoordelijkheid om in zijn werk de wereld om hem heen te beschrijven, vertelt hij. „Hoewel ik weet dat elk woord tegenwoordig op een gouden schaaltje wordt gewogen, mag ik vrijmoedig spreken. Op de track Botoman ben ik explicieter dan ooit over mijn kleur en over het racisme dat ik heb ervaren. Ik rap over het bestaan van een zwarte man in een witte wereld. Dat mocht niet multi-interpretabel zijn.”

Lees ook: Horecamannen wandelen 200 km naar Den Haag voor gesprek met Rutte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Typhoon: ‘Ik kreeg doodsbedreigingen na bespreken racisme bij Zomergasten’
Sluiten