Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Duurzaamheid 28 okt 2020

Vinted blokkeert commerciële gebruikers: ‘Groot deel van inkomsten valt weg’

Veel commerciële gebruikers van United Wardrobe, dat onlangs werd overgenomen door Vinted, worden vanwege een nieuw beleid van Vinted geblokkeerd. Beide websites zijn gemaakt zodat gebruikers hun vintage kunnen verkopen, maar duurzame ondernemers die hun geld verdienen via het platform, lopen nu een groot deel van hun inkomsten kwijt.

Zo ook Stijn Buschgens, oprichter van Wildebras Vintage. Al acht jaar verkoopt hij via United Wardrobe zijn tweedehands en vintage items, maar nu de accounts overgezet moeten worden naar Vinted, blijkt dat veel mensen geblokkeerd worden.

„Ik zit in een groep met een hoop andere topverkopers van United Wardrobe, zij zeggen allemaal dat het beleid pas sinds gisteren veranderd is”, zegt Buschgens. „Als ze zien dat iemand te veel professionele foto’s gebruikt, of dat ze te veel items verkopen, krijgen zij de stempel ‘commerciële verkoper’. Daarna worden ze als het ware geblokkeerd. Dat is al bij het meerendeel van mijn ‘concurrenten’ gebeurd.”

Voor wie niet (goed) weet wat United Wardrobe überhaupt is: „United Wardrobe kun je het best vergelijken met een soort Marktplaats. Mensen verkopen hun tweedehands kleding en United Wardrobe fungeert daarbij als een tussenpartij, om ervoor te zorgen dat de transacties goed verlopen. Ook zorgen ze ervoor dat je je geld terugkrijgt als je niks ontvangt”, legt Buschgens uit. Maar nu is United Wardrobe dus overgenomen door Vinted. Groot verschil: bij UW betaal je 10 procent commissie per verkoop, bij Vinted niks.

Inkomsten kwijt

Voor veel gebruikers betekent geblokkeerd worden dat ze een deel van hun inkomsten kwijtraken. Bij sommigen vallen zelfs de volledige inkomsten weg. „Een vrij groot bedrijf dat alleen maar via United Wardrobe verkocht is nu al hun inkomsten kwijt. Eerst leefden ze daar met z’n drieën van, nu hebben ze niks. Ik heb ook een webshop, maar United Wardrobe is alsnog goed voor zo’n 40 procent van mijn inkomsten. Vooral in deze tijd is het enorm vervelend om dat kwijt te raken”, vertelt Buschgens.

Maar ook Buschgens was ooit volledig afhankelijk van UW: „Dat vond ik toen al geen fijn idee. Ik heb al eens eerder problemen gehad met UW, dus begon ik me meer te focussen op mijn webshop.” Voor de ondernemers die zich volledig richten op United Wardrobe – nu dus Vinted – valt hun complete inkomstenbron weg, mocht het beleid niet aangepast worden.

Want daar hopen de gebruikers op: dat Vinted het beleid aanpast. Er is ook al contact geweest met de redactie van United Wardrobe, maar dat liep op weinig uit. „Uiteindelijk kwam de reactie op onze mail uit op ‘het is wat het is’. Dus nu wachten veel verkopers het maar af, omdat we ook denken dat Vinted op deze manier veel inkomsten misloopt.”

‘Klap in het gezicht’

Vinted heeft nu ruim 30 miljoen gebruikers in 11 Europese landen. Ook wordt de circulaire economie aangemoedigd, net als verantwoorde fashion. Maar Buschgens vindt het blokkeren van commerciële gebruikers not done: „Iedereen die écht zijn geld op duurzame wijze kon of wilde verdienen met United Wardrobe wordt niet toegelaten op het platform. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit een enorme klap in het gezicht is voor heel veel duurzame retailers in Nederland.”

„We zijn blij voor Thijs (Verheul, de oprichter van United Wardrobe, red.), en het is natuurlijk heel knap wat hij heeft bereikt”, vertelt Buschgens. „Maar zowel ik als een groot deel van de andere verkopers gebruiken al jarenlang zijn ‘kindje’, zoals hij het zelf noemt. Om ons nu met dit probleem op te zadelen, is niet netjes.”

Lees ook: Corona heeft invloed op vriendschappen: ‘Virtueel contact zal het ‘echte’ nooit vervangen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vinted blokkeert commerciële gebruikers: ‘Groot deel van inkomsten valt weg’
Sluiten