Metro
Metro Opvallend 28 okt 2020 / 08:53 uur

Horecamannen wandelen 200 kilometer naar Den Haag voor gesprek met Rutte

Nu duidelijk is dat de huidige maatregelen zeker tot in december zullen gelden, is het voor de horeca des te drukkender een gesprek te voeren met premier Mark Rutte. Twee horecaondernemers hebben daar flink wat moeite in gestoken: in tien dagen wandelden zij van het Achterhoekse Ruurlo naar Den Haag, ruim 200 kilometer. Dit doen ze om aan Rutte te kunnen vertellen wat er leeft in de horecabranche. Vanmiddag komen de mannen aan.

„We wilden graag een positief geluid laten horen”, zeggen Bert van Zijtveld van restaurant De Heikamp en Alain Schepers van de Bierista Bieropleiding. Onderweg spraken ze met tientallen restauranthouders, andere ondernemers en deskundigen. „Wat opvalt is dat iedereen veel respect heeft voor Rutte.”

Er hangen door de gedeeltelijke lockdown, en daarmee de hernieuwde sluiting van de horeca, donkere wolken boven de branche. Sommige ondernemers hebben echt langer steun van de overheid nodig, weten de twee. Niet iedereen klaagt, sommige van de gesprekken hadden volgens hen juist een hoopvol en inspirerend karakter.

De wandelaars hadden ook een ontmoeting met Peer Swinkels, topman van het brouwersconcern achter Bavaria. Hij kwam met het idee om sneltesten in te zetten zodat horecabedrijven bezoekers snel kunnen testen op corona. Op die manier is het voor de overheid makkelijker om besmettingshaarden op te sporen. De hoop is dat cafés en restaurants dan alsnog open kunnen.

Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers maakt zich vooral zorgen over de lange termijn. Op korte termijn is…

Posted by HorecaInBeweging on Monday, October 26, 2020

‘Belangrijk dat hij dit hoort’

Van alle gesprekken en ontmoetingen zijn korte filmpjes gemaakt. Aan het eind van de ochtend geven de twee ondernemers een compilatie van de filmpjes aan Rutte. „Het is belangrijk dat hij dit hoort”, vinden de ondernemers. „De horeca wil graag met het kabinet in gesprek en onderdeel worden van de oplossing.”

De initiatiefnemers trokken afgelopen dagen al veel bekijks. Mensen konden de twee volgen op Facebook en Instagram, en de ondernemers waren te gast in de studio van Omroep MAX. Van Zijtveld en Schepers hadden via de mobiele telefoon ook een gesprek met acteur Barry Atsma, die de wandelaars moed insprak.

Lees ook: Binnen 15 minuten de uitslag: kabinet wil 25 testlocaties voor sneltesten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Horecamannen wandelen 200 kilometer naar Den Haag voor gesprek met Rutte
Sluiten