Metro
Metro Muziek 23 okt 2020 / 17:07 uur

Oud Deens ‘Fliep Flap-liedje’ gaat viraal dankzij Dumpert

Het gebeurt zeker niet vaak, een Deens kinderliedje uit 1999 dat ineens in ons land viraal gaat en al vijf dagen op nummer 1 in de Spotify Viraal 50 charts staat. Toch houdt het nummer, Pilfingerdansen, de online community in Nederland al twee weken bezig. En dat is vooral te danken aan Dumpert.

Het nummer is omgedoopt tot het Fliep Flap-lied, waarschijnlijk omdat er verder niet zo veel van de tekst te maken valt. Een remix van het nummer gaat inmiddels viraal.

Kanye West los op Fliep Flap-lied

Op Dumpert, een website waar vaak veel grappige filmpjes verschijnen, werd op 4 oktober een video gepost van Kanye West waaronder Pilfingerdansen was gezet. Het duurde niet lang voordat er tientallen andere video’s met het lied werden geplaatst en verspreid via Dumpert, Youtube en TikTok. Van een dansend oud mannetje tot Nederlands ziekenhuis personeel en bezoekers van een hardcore-feest die op het nummer dansen.

Dat het nummer viraal gaat, is niet zo gek. Bij vrijwel alle dansmoves waar het muziekje onder wordt gezet, past het op de een of andere manier. De mensen in de video’s lijken te dansen op de beat, ook als het originele geluid iets héél anders was (zoals hardcore). Wanneer een video, audiofragment of in dit geval, liedje, dusdanig wordt aangepast dat er een hilarisch resultaat ontstaat, heet dat een ‘videofuck’.

Martin Garrix zou bijvoorbeeld het liedje hebben gedraaid op Tomorrowland, maar dat is dus eigenlijk niet het geval. Zoveel mensen haken in op de hype en maken hun eigen ‘videofucks’, dat er een hype rond het nummer is ontstaan. Ook Trump, wiens dansje laatst al viraal ging, wordt op de hak genomen.

Snelste stijger in Spotify charts

Dumpert heeft de maker van het geremixte nummer, Sigurd Barrett, geïnterviewd. Dat gesprek heeft al meer dan een half miljoen views opgeleverd op Dumpert en YouTube samen. Op 21 oktober bracht Johny Cola zijn remix van ‘Pilfingerdansen’ uit. Op dezelfde dag is de 2020-versie van ‘Pilfingerdansen’ in de Nederlandse Spotify charts binnengekomen.

Het idee is nu om het liedje naar nummer 1 te krijgen in de top 200, omdat het zo hard stijgt in de lijst. Gisteren kwam het nummer binnen op 197, inmiddels heeft het al de 76ste plek bereikt. Dat maakt het zelfs de snelste stijger.

Lees ook: Toch nog nieuw seizoen Zondag met Lubach, over verkiezingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud Deens ‘Fliep Flap-liedje’ gaat viraal dankzij Dumpert
Sluiten