Metro
Metro Binnenland 23 okt 2020 / 18:02 uur

Kabinet werkt aan tegemoetkoming horeca, eenmalige uitkering

Omdat de horeca zeker vier weken lang de deuren moeten sluiten, kunnen ze een eenmalige tegemoetkoming krijgen. Het kabinet is met zo’n regeling bezig, bevestigen Haagse bronnen. De gesprekken hierover zijn nog wel gaande, de precieze invulling is niet duidelijk. Maandag wordt de uitbreiding van het economische steunpakket gepresenteerd.

De NOS berichtte vandaag over de eenmalige uitkering van 2.500 euro. Volgens ingewijden is dat meer een gemiddelde. Hoe hoog het bedrag is dat een bedrijf krijgt, wordt waarschijnlijk vastgesteld op basis van de omzet.

Eventuele uitbreidingen

Op aandringen van de Kamer is de ‘economische driehoek’ van het kabinet gaan onderzoeken op welke manier het steunpakket eventueel kan worden uitgebreid. De economische driehoek bestaat uit ministers Eric Wiebes van Economische Zaken, Wopke Hoekstra van Financiën en Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

Bij het overleg werd specifiek gekeken naar bedrijven in de horeca- en evenementensector omdat zij extra hard worden geraakt door de ‘gedeeltelijke lockdown’ die 13 oktober werd aangekondigd.

Het kabinet kijkt ook of meer bedrijven een beroep kunnen doen op de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Welke bedrijven daarvoor in aanmerking komen, is gebaseerd op zogenoemde ‘SBI-codes’, die aangeven in welke sector de hoofdactiviteit van het bedrijf valt. Voor de hand ligt dat het aantal SBI-codes dat onder de TVL komt te vallen, wordt uitgebreid.

Ook alcoholklok voor hotels

In hotels mocht een tijd nog wél alcohol geschonken worden na 20.00 uur, zij waren de uitzondering op de algemene alcoholregeling. Vandaag kondigde het kabinet echter aan dat er ook in hotels geen alcohol geschonken mag worden na de klok van 20.00 uur. De horecabranche heeft daar geen goed woord voor over. „Wederom het toppunt van symboolpolitiek”, zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens hem doet het kabinet dit alleen maar om daadkrachtig over te komen. Maar dat is voor de bühne, vindt de horecaman. „Dit gebeurt naar aanleiding van feestende jongeren die op hotelkamers alcohol hebben gedronken. Maar dat was een incident. Het is ongekend om alle 2500 hotels in Nederland daarvoor te straffen.”

Voortaan mag er in hotels na 20.00 uur geen alcohol meer worden geschonken of worden genuttigd in de publieke ruimten. Ook worden er geen alcoholische dranken meer gebracht door de roomservice.

Slimmere maatregelen

Voor de horecabranche komen de nieuwe maatregelen, en de gedeeltelijke lockdown, hard aan. Op de achtergrond werkt de horeca juist aan oplossingen zodat ze zo snel mogelijk weer open kunnen. Beljaarts stelt dat het best mogelijk is om met slimmere maatregelen toch bezoekers toe te laten in bijvoorbeeld eetgelegenheden. „Dat kan zonder gevaar voor de volksgezondheid, en dan houdende we de economie ook nog een beetje draaiende.”

Volgens de branche werken de huidige maatregelen alleen maar averechts. Alcoholconsumptie zou zich naar de straat of privésfeer verplaatsen, wat volgens KHN een grotere besmettingshaard is. Cafés, restaurants en hotels denken met strenge protocollen juist een veilig alternatief te kunnen bieden voor huisfeestjes en illegale bijeenkomsten.

Lees ook: Oud Deens ‘Fliep Flap-liedje’ gaat viraal dankzij Dumpert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kabinet werkt aan tegemoetkoming horeca, eenmalige uitkering
Sluiten