Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 7 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe serie De droom van de jeugd is… wow! En de rode draad rond abortus bij de start is schrijnend

‘Wie weet er nog een goede serie? Ik ben er doorheen’, valt regelmatig als vraag op sociale media te lezen. De droom van de jeugd zou je nu als antwoord kunnen geven. Dit familiedrama is vanaf vanavond op NPO 1 te zien (en in z’n geheel te streamen). Metro is er absoluut over te spreken.

Met De droom van de jeugd kwam ook een droom uit voor scenarioschrijfster Marnie Blik (Ramses, Niemand in de Stad) en de regisseurs Bram Schouw en Simone van Dusseldorp. Wát een Nederlandse topcast kregen zij in de schoot geworpen. Alleen daarom al bekeek Metro de eerste aflevering voor de tv-rubriek Blik op de Buis. Om met de deur in huis te vallen: het is genieten geblazen, maar je moet wel even door de eerste aflevering van dit fictieverhaal heen en zult dan weten: dit belooft veel, heel veel.

De droom van de jeugd over ruim veertig jaar

In negen afleveringen van een minuutje of 50 (je kunt als serieliefhebber weer even vooruit) zien we over een tijdspanne van ruim veertig jaar de familie Wander. Mark Rietman en Annet Malherbe zijn vader Kick en moeder Rosalie. Hun vier kinderen worden daarbij telkens door een jongere en een wat oudere acteur gespeeld. Wat je ziet in De droom van de jeugd: drie generaties… en één groot familiegeheim dat als vergif door die verschillende generaties heen spijpelt.

Hanna van Vliet en Tamar van den Dop spelen de oudste dochter, Carla. Ko Zandvliet en Peter Paul Muller zijn oudste zoon Max. Laura Bakker en Maria Kraakman zijn samen dochter Suus. En Joes Brauers en Gijs Naber zijn de jongste zoon, Frans. In De droom van de jeugd krijg je als kijker ook nog eens mooie namen als Alidtcha Binazon, Yannick Jozefzoon, Roeland Fernhout, Chris Peters, Sylvia Poorta en Jacob Derwig van KLEM voorgeschoteld.

Ga niet snel nog even koffie halen als je De droom van de jeugd gaat kijken trouwens. Vanaf de eerste seconde moet je er echt al bij zijn, geven we hier maar als tip mee. De eerste aflevering kabbelt soms wat voort, omdat we als kijkers alle personages moeten leren kennen. Dat is niet zo gek. Verschillende scènes zijn ook meteen hartstikke raak.

De droom van je jeugd Hanna van Vliet Cannes
Hanna van Vliet (midden) met Bram Schouw en Marnie Blok. Foto: Studio Vigerie / Mathilde Audoire

Abortus, daar besloot je niet zelf over

Abortus en het recht daarop (of niet) is daarbij een rode draad bij de start. De oudste en nogal vrijgevochten dochter Carla, Hanna van Vliet, raakt zwanger. Als uitgeschreven katholiek die ook nog eens een kind krijgt van een Surinaamse jongen, is zij bij wijze van spreken de grootste schande van Brabant. Zij wil haar baby niet houden en moet voor een abortuscommissie verschijnen die daarover beslist. Serieus, dit is iets van nog maar een halve eeuw geleden hè? De conclusie van de commissie en de reacties die daarop volgen zijn nog schrijnender.

Het blijkt de opmaat voor nog meer historie. Wat velen met De droom van de jeugd zal aanspreken, is de manier waarop de tijdsgeest vanaf de tumultueuze jaren zestig tot heel veel later wordt gebracht. Er wordt niet alleen geacteerd, maar je krijgt in flitsen ook grote gebeurtenissen uit de wereldhistorie mee. Iedere generatie in De droom van de jeugd kent obstakels en uitdagingen waarvoor gevochten en gestreden wordt. Zoals het recht op abortus dus. Maar ook zaken rond het geloof, de studentenrevolutie van Parijs in 1968, de val van de Berlijnse Muur en 9/11. Bovendien wordt één van de kinderen (Gijs Naber) als blauwhelm naar Srebrenica uitgezonden. Hij keert met PTSS terug. Iedereen in het gezin heeft zo zijn eigen ding, maar familiebanden blijken ook onlosmakelijk verbonden.

De droom van de jeugd Annet Malherbe Hanna van Vliet
Annet Malherbe en Hanna van Vliet. Foto: KRO-NCRV / Topkapi Series

De droom van de jeugd: eis het onmogelijke

Wat alle dromen in De droom van de jeugd precies zijn, daar is Metro nog niet achter. Wel zagen we in aflevering 1 een prachtig hippiefestijn in de Amsterdamse Rai. En ook hoe een jonge fotograaf (Chris Peters) zoon Max een lift geeft en vertelt over de revolutie die hij in Parijs heeft gezien. „We zijn het zat, onze generatie gaat het maken. Eis het onmogelijke.” Diezelfde fotograaf sleept Max (Ko van Zandvliet) vervolgens mee naar de hoofdstad van Frankrijk om de studentenrellen met eigen ogen te zien.

In een beeld vol sigarettenrook moet dit wel een bijzonder toffe serie worden. Die bekrompenheid van gelovige families als de tegenhanger van de vrijheidsstrijders… argh, denk je nu. Alleen het slot van de eerste aflevering nodigt wat dat betreft al uit tot verder kijken. En dat giftige familiegeheim, wat zou dat nou zijn? Hopelijk heb je dat snelle kopje koffie waarover we eerder spraken, niet gehaald.

Aantal blikken uit 5: 4,5

Dat kan na een paar afleveringen zomaar eens 5 zijn.

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

De droom van de jeugd is op negen woensdagavonden om 20.33 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 te zien. De hele serie gelijk streamen kan via NPO Start.

Vette bek halen? In Guilty Pleasures van 24Kitchen mag alles: ‘Die zak gaat léég’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.