Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 5 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Matthijs van Nieuwkerk haalt uit naar BNNVARA: ‘Impact is vernietigend’

In een persoonlijke brief aan zijn redactie bij RTL haalt Matthijs van Nieuwkerk fel uit naar zijn oud-werkgever BNNVARA. Hij is woedend over de beschuldigingen van fysiek geweld en seksueel wangedrag.

De brief werd gedeeld nadat bekend is gemaakt dat Van Nieuwkerk en RTL hun samenwerking uitstellen.

Matthijs van Nieuwkerk schrijft brief naar redactie RTL

Van Nieuwkerk begint de brief als volgt: „Ik denk dat we allemaal heel erg geschrokken zijn van het rapport van de commissie-Van Rijn en het inktzwarte beeld dat er geschetst is door de mensen die nare ervaringen hebben gehad bij DWDD en bij andere programma’s, omroepen en de NPO. De conclusies en aanbevelingen van het rapport zijn glashelder en die onderschrijf ik vanzelfsprekend volledig.”

De presentator was ervan overtuigd dat hij betreft zijn eigen rol niet meer verrast zou worden door de bevindingen in het rapport. „Ik begrijp wat er mis is gegaan in het verleden en ik had en heb vertrouwen in de toekomst. Dat en de eerlijke en duidelijke gesprekken die we hebben gevoerd, maakte ook dat RTL erop vertrouwde dat we samen verder konden.”

Dat blijkt nu toch te voorbarig, zegt Van Nieuwkerk. „Niet vanwege het rapport zelf, of vanwege het vertrouwen in mijn eigen vermogen om te leren, maar wel als het gaat om wat mij nu persoonlijk wordt toegedicht aan kwalijke gebeurtenissen en eigenschappen.”

Harde woorden voor BNNVARA

Vorige week zei BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler dat Van Nieuwkerk zich op de werkvloer schuldig had gemaakt aan fysiek geweld. Dit leidde tot woede bij Van Nieuwkerk. „Publiekelijk en volstrekt ongefundeerd stelt mijn oud-werkgever dat enkele verschrikkelijke ervaringen die NPO-breed en bij DWDD zijn opgetekend op mij persoonlijk van toepassing zijn. Dat stelt zij zonder deugdelijk en feitelijk onderzoek en zonder wederhoor.”

Hij geeft toe dat hij verbaal intimiderend was en grenzen heeft overschreden. „Daar ben ik me nu van bewust en dat spijt me zeer en dat zal ik ook nooit meer laten gebeuren. Ik zal vast weleens neus aan neus met iemand gestaan hebben in de 15 jaar dat we het programma maakten, nog gespannen van een uitzending. Niet goed, dat is helder. Maar ik heb nooit iemand over een tafel getrokken, ik heb nooit iemand in zijn gezicht gespuugd, ik heb nooit iemand bij de keel gegrepen of op de grond gewerkt. Dat staat allemaal zeer ver van mij af en ik vind de suggestie alleen al verschrikkelijk.”

Beschuldigingen over seksueel wangedrag Matthijs van Nieuwkerk

Kunzeler beweerde vorige week ook dat Van Nieuwkerk seksueel wangedrag vertoonde. Zo was er een DWDD-medewerker die een relatie had met de presentator en van de omroep ‘een kleine 20.000 euro’ kreeg toen ze vertrok. Daarover zegt de presentator: „Het treft me zeer onaangenaam te moeten lezen dat een relatie die kennelijk destijds als wederzijds en evenwichtig werd beoordeeld nu met terugwerkende kracht op eigen moreel gezag van de BNNVARA-directie als seksueel grensoverschrijdend wordt veroordeeld. En dat de kennelijke gangbare regeling die werd getroffen bij haar vertrek, nu als ‘afkoop’ wordt bestempeld.”

De impact van deze „ongefundeerde uitspraken” is „vernietigend”, vindt Van Nieuwkerk. „Ik kan me amper verweren tegen het beeld dat nu onterecht en ongegrond van mij is ontstaan, terwijl ik weet en voel: zó was ik niet en zo bén ik niet. En dat is pijnlijk en voelt machteloos.”

‘Wil RTL niet dwarsbomen’

De presentator greep zijn tweede kans bij RTL met liefde aan. „Maar ik wil RTL niet dwarsbomen in die missie door de grote nieuwe smet die er nu publiekelijk op mij rust. En ik wil mijn nieuwe team, waarmee we enthousiast waren begonnen aan twee nieuwe programma’s, niet in verlegenheid brengen.”

Dus het gaat nu niet, stelt Van Nieuwkerk, die dit ‘spijtig’ noemt. „Ik voel aan alles dat dit niet het moment is om nu voorbereidingen te gaan treffen voor een programma dat in april op televisie zou verschijnen. We zijn daarom samen tot de conclusie gekomen dat ik een pas op de plaats ga maken en we de voorbereidingen voor onze nieuwe programma’s tot nader orde uitstellen.”

Mart Smeets onder vuur na interview over werkcultuur in Hilversum: ‘Onbeschoft en intimiderend’

Masturberen op pornofilmpjes? Dit is waarom je dat beter niet meer kunt doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties