Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 10 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Mean Girls: het leven in Afrika was een makkie vergeleken met de middelbare school

Het middelbareschool-klassiekertje Mean Girls, als we dat zo mogen noemen, is terug in de bios. Veel jongeren zullen de musicalfilm gaan zien en zo’n beetje de hele millennial-bevolkingsschare staat vast stiekem te huppelen van ongeduld.

Nee, dat laatste geef je natuurlijk niet één-twee-drie toe. Metro wel, want we hebben Mean Girls al gezien voor de Filmrecensie van de Week.

Heuse Mean Girls Day

Het was 2004 toen de jeugd naar de bios holde voor Lindsay Lohan als Cady Heron en de Mean Girls, de gemene meiden van de Amerikaanse middelbare school. Afgelopen 3 oktober bombardeerde Paramount Pictures deze datum tot Mean Girls Day. Een dag later werd de film van weleer in 23 delen op TikTok gezet.

Oh, waarom 3 oktober? Nou… in de film vraagt Cady aan hunk Aaron ‘welke dag het is’ om zijn aandacht te trekken. Het antwoord kun je raden. Kijk, Mean Girls heeft zo maar mooi de halve wereldbevolking op weg geholpen waar het de liefde betreft.

Verhaal Mean Girls hetzelfde

Is Metro nu op de cynische toer? In bovenstaand geval even, maar verder valt het reuze mee. Mean Girls 2024 is na twintig jaar een aardige remake, zeker voor de jonge doelgroep. Daarom hebben de millennials van nu volgens Metro‘s collega’s van NSMBLer jaren naar uitgekeken‘ (en zij kunnen het weten).

Het verhaal van Mean Girls is eigenlijk precies hetzelfde als toen. Cady Heron (Angourie Rice, toen Lindsay Lohan) is na een jeugd op de savanne van Kenia nieuw op een Amerikaanse middelbare school. Zij wordt onverwacht toegelaten tot de absolute top van de lunchkantine: het elitegroepje van populaire en harde meiden met de naam The Plastics. Deze verschrikkelijke meidengroep wordt aangevoerd door queen bee Regina George (Reneé Rapp, in 2004 Rachel McAdams) en haar volgelingen Gretchen (Bebe Wood) en Karen (Avantika). Cady maakt een onvervalste blunder door voor Regina’s ex-vriendje Aaron Samuels (Christopher Briney) te vallen, waarna Regina zich tegen haar keert. Cady probeert het toproofdier van de groep ten val te brengen met hulp van haar vrienden, buitenbeentjes Janis (Auli’i Cravalho) en Damian (Jaquel Spivey).

Hoe dat ook allemaal verloopt: het leven in Afrika was een stuk gemakkelijker vergeleken met die middelbare school waarop Cady is beland.

Mean Girls queen bee The Plastics
Bebe Wood (Gretchen), Renee Rapp (queen bee Regina) en Avantika (Karen) als The Plastics. Foto: Paramount Pictures

Likes en online haat

Is er dan niet anders in Mean Girls? Natuurlijk wel. De smartphone speelt nu een prominente rol, net als video’s op sociale media, likes en online haat.

Verder veel van hetzelfde uiteraard. Je zult de populaire knapperd meteen een rotwijf vinden, met haar songteksten ‘Ik ben rijk en knap en de hele school bespringt me’ en ‘Wie jij bent, boeit me niet’. Voor de goed gecaste Cady – een wiskundewondertje zonder ervaring in de liefde – zul je direct sympathie kunnen opbrengen. De Australische Angourie Rice die haar speelt is zelf 23, maar lijkt in Mean Girls nog een tienertje. Rice is goed, ook qua dans, en heeft een acteercarrière van al meer dan tien jaar.

Focus op de doelgroep

Je kunt met veel gemak van alles over Mean Girls roepen: verre van een Oscar-kandidaat, clichéééés, personages nogal uitvergroot en vooral niet uitgediept, dingen op je klompen voelen aankomen. Maar misschien doen we de regisseurs Samantha Jayne en Arturo Perez Jr. daarmee iets te kort. Zij hebben zich ongetwijfeld gefocust op de doelgroep en waarom ook niet?

De meeste personages zijn eerlijk gezegd best leuk. Zoals die Plastics-meisjes wegens hun verschrikkelijkheid en de ‘te veel voor woorden-gay’ Damian al helemaal. Bovendien zijn de liedjes van deze musicalfilm dik in orde en het nummer Ik ben liever mezelf dan zoals jij zelfs uitstekend.

Beoordeling uit 5: 3

Noot: Mean Girls is niet voor iedereen weggelegd…

Mean Girls Tina Fey
Tina Fey als Ms. Norbury, de rol die zij in 2004 ook al speelde. Foto: Paramount Pictures

Metro’s Filmrecensie van de Week lees je elke woensdagavond. Op donderdag verschijnen nieuwe titels in de Nederlandse bioscopen, zoals Mean Girls (soms op woensdag). Verslaggever Erik Jonk kiest er wekelijks eentje uit. Volgende week: Society of the Snow, als je overleden mensen moet opeten om te overleven. De voorlopige film van het jaar?

Sir Nicholas Winton, de man die 669 Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redde

Sor doet mee aan Wie is de Mol? en zat in z’n eentje te juichen toen hij het hoorde

Kun je je zonden ‘stil’ achter je laten en begraven? Niet als de IRA op je pad komt…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties