Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 9 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Douwe Bob blikt in podcast terug op rock-’n-roll-leven: ‘Er is een punt waarop het niet meer cool is, maar tragisch’

Ooit stond het leven van Douwe Bob in het teken van seks, drugs en rock-’n-roll, maar tegenwoordig heeft hij het brave gezinsleven omarmd. De zanger vertelt hier openhartig over in een podcast.

In Tekstuele voorlichting ontleedt NPO2-dj Martine Klooster samen met de artiest een songtekst. In het geval van Douwe Bob is dat extra interessant, want zijn teksten zijn autobiografisch. „Bijna alles wat ik schrijf, gaat over mij.” De twee duiken in de nieuwe single This World Is Our Home. De zanger doet flink zijn best om de single te promoten, bleek gisteren al:

Douwe Bob: ‘Het is duidelijker wie ik ben’

„Seks, drugs en rock-’n-roll: dat is hoe ik mijn leven tien jaar lang heb geleefd”, vertelt de zanger. Maar die fase is voorbij. Douwe Bob kreeg drie kinderen in anderhalf jaar tijd (met alle hilariteit van dien) en is samen met de moeder van zoontje Elias. Hoewel het wilde leven ervoor zorgde dat hij op een bepaalde manier kon schrijven, is de koek volgens hem nog niet op. „Sterker nog: ik heb nog nooit zoveel zin gehad om muziek te maken, maar echt op een veel liefdevollere en nuchtere manier.”

De Amsterdammer zegt veel duidelijker in het leven te staan. „Het is duidelijker wie ik ben. Ik heb een fijne, lieve vrouw, ik heb mooie kinderen en een toffe carrière. Schenen schoppen is een young person’s game.” Hij hangt, in tegenstelling tot vroeger, nauwelijks nog tot vijf uur ‘s nachts in de kroeg. .„Dat is het leven dat je met je vrienden doet. Het studentenleven, zonder dat ik ooit student ben geweest. Er is zo’n punt in het leven waarop het niet meer cool is, maar tragisch. Dan zie je een gast van 30 ouder worden in een kroeg.”

Ook woede vindt hij iets wat bij ‘jong zijn’ hoort. „Ik was een boos mens. Ik denk dat je dat ook wel nodig hebt om te kunnen schrijven op de manier waarop ik schreef. Je moet de dingen op een bepaalde manier ervaren. Geluk moet waanzinnig over de top zijn en als je boos bent, moet je woest zijn. Je kunt niet vlak zijn. Dat is niet interessant om te horen. Het moet intens zijn om goed te kunnen schrijven. Dat kun je niet cultiveren.”

‘Drinken vlakt alles uit’

Volgens Douwe Bob is het het leven dat hij nu leidt veel intenser, maar vindt hij dat in andere dingen. „In je kinderen. In de schoonheid van de aarde, het leven in de natuur. Ik drink een heel stuk minder, dus ik ervaar het serieus intenser. Ik heb zo’n vijf jaar lang in een roes geleefd, dat vlakt alles uit. Niet dat ik de hele tijd dronken was, maar als je een aantal eenheden per dag neemt, vlakt alles de hele tijd af.”

Soms heeft hij nog het gevoel dat het gras aan de overkant groener is. „Dat je je afvraagt of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt. Maar dat is wel heel lekker om een keer los te laten. Dat je denkt: dit is wat het is. Ik moet zeggen dat dat makkelijker is als je een kind hebt.”

In het begin was dat nog wel een ‘bittere pil’. „Het leven gaat niet meer over jou. Als je een kind hebt, voelt het alsof je de fakkel hebt doorgegeven. Je verandert in één keer van ‘wat is de volgende move in mijn carrière?’ naar ‘kijkt mijn kind wel naar links en rechts als hij de straat oversteekt?'” Ook werd de zanger zich bewust van zijn sterfelijkheid. .„Ik mag nu niet meer doodgaan. Ik dacht altijd: als alles helemaal niet meer gaat, dan kan ik altijd nog van een gebouw springen. Heel hard, maar dat is het wel. Dat gaat niet meer gebeuren, want je bent verantwoordelijk.”

Pubers verslaafd aan telefoon? Dat kan komen door dit gedrag van ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.