Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 okt 2022
Leestijd: 9 minuten

2022 met nieuw album en Ziggo Dome een topjaar voor Maan, maar ze geniet nu ook van een avondje bankhangen

25 jaar is Maan nu, een leeftijd waarop zij besloot: „Ik snap steeds beter hoe ik in elkaar zit.” En: „Je moet niet als een trein doordenderen, maar soms juist stilstaan, voelen en proberen jezelf te accepteren. Daar horen pieken van extase bij, maar ook pijnlijke en moeilijke momenten. Uiteindelijk geeft je dat wel het gevoel dat je leeft.”

Welkom bij de nieuwe Maan de Steenwinkel. De zangeres uit kustplaats Bergen (nu Amsterdam) vertelt over haar nieuwe invulling van haar bestaan op haar tweede volwaardige album. Leven is vanaf vandaag verkrijgbaar. Metro schoof weer eens bij de al zes jaar populaire artiest aan.

Maan relaxed in trainingsbroek of vest

Weer, want dat aanschuiven deden we al vaker. Eind 2017 bijvoorbeeld, toen Maan nog maar 20 was en aan de vooravond van een uitverkochte clubtournee stond. De kop van toen? ‘Maan gaat nog steeds als een raket‘… In het artikel staat ook een video waarin zij of-of-vragen beantwoordde, waaronder ‘zon of maan?’. We hadden er vast lol om, zullen we maar zeggen. Maan zat heerlijk onderuit in een trainingsbroek en vorige week, tijdens het gesprek over Leven, was ze vijf jaar later nog net zo relaxed als toen. De trainingsbroek is verdwenen, een heerlijk warm vest en een wollen muts ervoor in de plaats.

De raket uit de genoemde kop ging alleen maar sneller. De laatste keer dat de verslaggever Maan uitgebreid sprak was bij de lancering van haar eerste album, Onverstaanbaar, net voordat corona in ons leven kwam. Met de pandemie keerde de zangeres in één klap terug op aarde. Nee, dan 2022: wát een jaar. Om er een paar hoogtepunten uit te pikken: Vrienden van Amstel LIVE. Mainstage Pinkpop (en tal van andere grote festivals). Drie uitverkochte stadionconcerten met The Streamers. Gastoptredens bij Goldband op Lowlands en De Jeugd van Tegenwoordig op de Zwarte Cross. Het album Leven dat nu uit is. En om als – nog één keertje dan – een raket het jaar uit te vliegen haar grootste concert ooit: vrijdag 16 december Ziggo Dome, Amsterdam (er zijn nog een paar kaarten).

Maan Leven
Typisch Maan (ook in haar vrije tijd). Foto: Marie Wynants

Rust voor Maan

Het enorme verschil tussen een topjaar en de coronatijd die achter haar en ons allemaal ligt, Maan wil het er niet over hebben. Ze doet er zelfs luchtig over. Misschien is luchtig niet het goede woord, maar dat stomme virus was er nu eenmaal. „We gaan we het niet over corona hebben hoor. Wij hebben toch altijd leuke, gezellige gesprekken? Ik heb er die hele periode niet doorheen gezeten. Het heeft me zelfs mooie dingen gebracht. Omdat het even wat rustiger was, kon ik heel veel schrijven. En die liedjes heb je nu op Leven kunnen horen. Ik kon even bewust afstand nemen van die denderende trein en tijd maken voor familie en vrienden. Dat gebeurde door alle drukte te weinig.”

Op haar nieuwe album wil ze het juist wel hebben over haar nieuwe manier van leven. „Maar”, zegt Maan er gelijk bij, „het heeft meer te maken met gewoon ouder worden en jezelf ontwikkelen. Stilstaan bij dingen die je belangrijk vindt, waar je prioriteiten liggen. Zoals de band met familie en die vrienden, die moet je echt onderhouden. Dat is niet vanzelfsprekend. Iedereen om me heen is heel waardevol, maar daar sta ik nu veel meer bij stil. Ik kan in tegenstelling tot een paar jaar geleden genieten van rust, van een paar dagen bij papa en mama in Bergen zijn, een weekendje weg of een avondje op de bank hangen. Zó fijn.”

‘Niet elke liedtekst uitleggen’

Niet dat zij haar artiestenbestaan niet meer bijzonder vindt. „Juist wel, natuurlijk. Maar het ging met veel hectiek van hoogtepunt naar hoogtepunt naar hoogtepunt. Nu vind ik hele kleine momentjes fijn en waardevol, gewoon thuis in mijn veilige space. Ja, heel lekker.” Op Leven zingt Maan ‘soms in het leven is wat dichtbij was zo ver weg’ in Beloof Je Dat, een ode aan de genoemde familieleden en vrienden. „Het is wel gebaseerd op waar ik het net over had, maar op meer vlakken interpretabel. Voor dit album had ik me voorgenomen om niet elke liedtekst helemaal te gaan uitleggen. Ik vind het belangrijk dat mensen de teksten kunnen ervaren zoals zij dat zelf willen.” Terwijl Maan een mugje wegslaat (‘er zijn er veel hier’): „Het is geschreven vanuit mijn eigen perspectief, maar ik hoor dan van anderen ‘dat het precies is zoals zij iets voelen. Zonder dat ik die personen ken, dat vind ik magisch. Dingen delen en kwetsbaar durven zijn, vind ik een mooie kracht. Dat brengt mensen samen en daar houd ik van.”

Op Leven staan twee nummers die velen al kennen: Blijven Slapen met Snelle werd een enorme hit. Leven, geproduceerd door Antoon. En ook Nee Is Nee horen we terug, het nummer dat Maan met Bente Fokkens maakte, de zangeres die ook al zo’n topjaar 2022 beleeft en momenteel op tv in Het Perfecte Plaatje te zien is. Andere samenwerkingen zijn er deze keer met Fresku en De Jeugd van Tegenwoordig (Naar De Maan, niet alleen Metro houdt van woordgrapjes). Vorige week verscheen ‘de albumsingle’, het zeer aanstekelijke Sowieso Overhoop.

Maans meest persoonlijke nummer

„Alle nummers gaan we over dingen die ik heb meegemaakt”, zegt Maan. „Maar Beloof Je Dat is wel het meest persoonlijke. Voor mij heel waardevol, met veel gevoel en emotie.” De ster is even stil en heeft zowaar wat vochtige ogen. „Elke keer als ik het zelf hoor of als wij er nu over praten, doet het iets met me. De boodschap is een ode aan die belangrijke mensen, zo wil ik zeggen hoeveel zij voor mij betekenen.” Ze lacht weer: „Dat doe ik in echt ook hoor, haha, maar ik vond het mooi om het een keer in een liedje te vertalen.”

Serieuzer: „Toen ik het schreef bedacht ik hoe vergankelijk het leven kan zijn en dat ik gefocust was op de sneltrein die maar bleef gaan. Vrienden en familie blijken gewoon mijn basis voor alles. Ik kan nog zoveel succes hebben, als ik het niet kan delen stelt het eigenlijk niet zoveel voor. Ik realiseerde me dat alles wat me overkomt en die band met mijn familie en vrienden helemaal niet vanzelfsprekend is. Dat heeft niet iedereen. Ik ben nogal een mensenmens en af en toe flitst het dan door mijn hoofd dat die mooie band ooit misschien wel eindig is. Dat is geen fijne gedachte, maar het liet me ook inzien dat ik heel erg in het nu wil zijn en in het moment wil zitten. Een stem, een knuffel, herinneringen bouwen en wat lieve woorden betekenen veel meer dan in de auto springen en hup naar het volgende.”

Maan heeft zichzelf geaccepteerd

25 jaar en eindelijk heeft ze iets van balans gevonden, geeft Maan toe. „Ik weet steeds beter wat ik wil, waar ik voor sta en welke richting ik op wil gaan. Ik heb soms hele drukke dagen, maar houd inmiddels ook momenten in mijn agenda vrij waarop er even niets hoeft en ik me terug kan trekken.” Dat kan Maan ook, wat de tijd van drie tape-optredens op één dag ligt achter haar. „25 jaar worden betekende het moment om mezelf te leren ontdekken. Ik ontdekte patronen in mijn leven en vroeg me af wie ik eigenlijk ben. Waarom denk ik zo? Kan dat niet anders? De conclusie is dat ik heb geaccepteerd dat ik nu eenmaal zo in elkaar zit als ik ben. Het hoeft niet allemaal anders, maar het gaat erom hoe ik met dingen omga. Ik vond dat heel leuk om allemaal te ontdekken. Het hoeft niet meer alleen maar pieken, pieken, pieken te zijn. Ik accepteer nu dat er ook dalen kunnen zijn en dat ik op die momenten krachten in mezelf vind die ik anders misschien niet vond.” Om bij de stijl van het album te blijven: „Alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik echt leef.”

Vliegt Maan dan helemaal niet meer uit de bocht? „Natuurlijk wel. Uiteindelijk ben je ook nooit uit geleerd. Als je denkt het ei van Columbus te hebben uitgevonden, dan is er weer iets nieuws. En dan al helemaal over hoe je zelf in elkaar zit. Tot mijn 25ste stond veel – en ook Leven – in het teken van weinig verantwoordelijkheid hebben en jong en onbezonnen zijn. Fouten kunnen maken en weer opstaan. Dansen tot diep in de nacht en dat je lichaam het de volgende morgen gewoon nog doet. Het was een héle fijne periode waar ik absoluut van heb genoten.”

Maan Leven 3
Maan in één van de clips. Foto: Marie Wynants

Kleine dingen vieren

Niet dat Maan niet meer danst, integendeel. Op het album zingt ze ook dat er niets mis is met hard werken, maar dat je niet moet vergeten het leven te vieren. Tot aan de kleinste dingetjes aan toe. „Zelf vind ik die kleine dingen vieren het leukst. Dat je hebt bedacht dat je vijf dingen moet afstrepen die dag en als dat is gelukt jezelf op een taartje trakteren. Als een vriendinnetje een scriptie heeft ingeleverd, dan vind ik dat we even lekker ergens moeten gaan zitten. Vieren dat we twee jaar huisgenootjes zijn en het nog altijd goed gaat, whatever. Als je je maar even bewust van dingen bent en het niet voor lief neemt.”

Vieren in het groot, in clubs dansen tot ze een ons weegt, kan Maan nog altijd goed en zonder problemen. Haar bekende gezicht (alleen op Instagram heeft zij bijna 1 miljoen volgers) staat dat niet in de weg. „Dat gaat heel goed. De ene avond is het qua op de foto willen soms wat meer, maar over het algemeen gaat het goed. Het is maar net waar je je begeeft. De plekken waar ik uitga zijn plekken waar bekende gezichten veel mensen niet zo boeit. Dat is chill. Ik voel soms ogen hoor, maar ik kan me er voor afsluiten en voel me redelijk met rust gelaten gelukkig.”

‘Ziggo Dome is bepaald geen dingetje’

De blik kan op de Ziggo Dome, nadat Maan AFAS Live ‘gewoon’ heeft overgeslagen. Ze stond al meerdere keren als gast in de grootste popzaal van ons land, maar doet het haar nog iets, zo’n enorme bak? „Absoluut. Dat is voor mij bepaald geen dingetje hoor, dat is een díng. Op Pinkpop stond ik voor veel meer mensen dan er in de Ziggo Dome kunnen, maar nu heeft iedereen een kaartje voor mij gekocht. Dat vind ik heel speciaal. Van het begin tot het eind van het concert zitten ze in mijn wereldje. Ik ga het groots maken, heel dansbaar en levendig tot één grote club, maar tegelijkertijd ook klein en intiem. Ik hoop dat ik de mensen daar het gevoel kan geven dat ik dicht naast ze sta.”

Zee van Tijd: als je kind (5) in de oceaan verdwijnt en nooit meer wordt gevonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.