Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 4 mrt 2022
Leestijd: 8 minuten

Twee bizarre jaren van Antoon, die we nu op elk festival zien: ‘Doorbeuken’

Bijna niemand kende muzikant Antoon, toen corona ons land in maart 2020 overviel. We zijn twee jaar later. Hij is vele miljoenen streams, een debuutalbum, hits en een uitverkochte tournee tot aan Paradiso aan toe verder. Bijna alle grote festivals boekten hem voor dit weer geopende muziekjaar. Pinkpop, Paaspop, Zwarte Cross… het kan niet op.

Wie is deze snel gerezen ster? Metro gaat op bezoek bij Tijn Verkerk, oftewel: Antoon. De man van Hyperventilatie, Vluchtstrook en de vorige week vrijdag uitgebrachte single Hallo. Zo heet zijn vandaag verschenen EP met vier nummers ook.

Antoon vertrokken naar een handiger plek

Een klein dorpje midden in West-Friesland, in de buurt van Hoorn. Daar vinden we Antoon – net 20 – in een prachtig oud huis, ook zijn nu voormalig ouderlijke woning. Een gezellige kat ligt te spinnen op de bankleuning, platina platen („meer dan 16 miljoen streams is dat, maar ik zit boven de 20 en 30 miljoen”) zijn niet opgehangen maar staan tegen de muur. Hoeft ook niet, want de Noord-Hollandse muzikant vertrekt bijna naar een nieuwe plek, Amsterdam (inmiddels is dat gebeurd). Wel zo handig voor het rijden met de grote reeks aan festivaloptredens voor de boeg.

Het is middag, maar Antoon is nog niet zo lang wakker. Hij heeft weer eens tot diep in de nacht in zijn studio, een schuur bij het huis gezeten. „Thee en koffie kan ik even niet vinden, sorry. Cola dan maar?” Bezeten, zo kun je dit talentvolle heerschap wel noemen. Een muzikant in hart en nieren die alles zelf maakt. De nieuwe Afrojack moest hij worden, hoewel hij als kind met drums en piano begon, wist hij van jongs af aan. Hij verliet het vwo in Hoorn om op zijn 15e de allerjongste student aan de Herman Brood Academie te worden.

Big 2 is de perfecte partner

Antoon maakte elektronische dance-muziek en ook wel hiphop. Op de muziekacademie liep ook Big 2 als leraar rond, oftewel Twan van Steenbergen van The Opposites. Hoewel Antoon zijn eerste succesnummers helemaal zelf maakte, heeft hij in Big2 nu de perfecte parten gevonden voor zijn Nederlandstalige muziek met wat hiphopinvloeden en vleugjes disco en ‘80’s, dan weer country & western of jaren ’90-house. Maar noem het genre eigenlijk maar gewoon Antoon. Dat vindt hij zelf ook het mooist. „Verschillende stijlen zijn allemaal een hit geworden. Het is allemaal Antoon, mensen vinden het allemaal ‘als Antoon’ klinken. Het geeft me de vrijheid, om zoals nu met Hallo, steeds met iets anders te komen.”

https://www.instagram.com/p/CarmHK3sv0w/

Hoogtepunt: een stampvol Paradiso

Met de single Hyperventilatie en het eerste album De Nacht van Ons ging los, door Van Steenhoven geproduceerd onder zijn label Dreamteam Music, dat hoort bij Cloud9 Music. Antoon kon tijdens de coronazomers nog een optreden of zestig, zeventig doen en zo vlieguren maken. De EP Heilig Water kwam uit, de hit Vluchtstrook en nu dus Hallo. Onderweg verkocht hij alle grotere popzalen uit, met afgelopen najaar misschien wel als hoogtepunt een stampvol Paradiso in zijn nieuwe woonplaats Amsterdam. „Als daar een zaal een uur lang álles meezingt… dat was bizar.” Zijn stad verwelkomde hem deze week overigens al:

Metro bezoekt Antoon een dag nadat het grote Indian Summer Festival in zijn Noord-Holland de line-up voor de main stage bekendmaakte. Kensington, Krezip, Chef’Special, Davina Michelle en – jawel – Antoon. Maar ook Paaspop, Dauwpop, Pinkpop, de Zwarte Cross en Mysteryland staan in zijn agenda, om er maar een paar op te noemen. En hij heeft al samenwerkingen met Kris Kross Amsterdam (Vluchtstrook), Ronnie Flex, Paul Sinha en Maan achter zijn naam. Nee, twee jaar geleden kenden we Antoon nog amper. Nu is hij al bijna niet meer weg te denken.

Antoon kreeg het ‘gewoon doorbeuken’ mee

Heeft hij de muzikale gedrevenheid van zijn ouders meegekregen eigenlijk? Antoon: „Het muzikale niet, het ondernemende wat zij hebben wel. Binnen de familie heeft iedereen een eigen bedrijf. Iedereen werkt hard en heeft succes gehad. Zowel mijn opa, vader als oom hebben altijd de mentaliteit gehad van ‘gewoon doorbeuken tot je bereikt hebt wat je wilde bereiken’. Dat zit ook heel erg in mij. Mij pa (nu Antoons rechterhand en manager, red.) is heel goed in creëren en dingen bedenken. Dat heb ik in mijn muziek natuurlijk ook nodig. Dat ik vooral muzikaal ben aangelegd, komt misschien wat meer door mijn moeder, hoewel zij ook zeer bedreven was.”

Dat woordje ‘was’ klinkt zoals het is: de moeder van Antoon leeft niet meer. Zij stierf op jonge leeftijd, net in de tijd dat het grote succes begon. Een gitzwarte smet in verder twee prachtige jaren. Antoon heeft het er moeilijk mee gehad en kan nog altijd niet tegen de vraag ‘of hij het een plekje heeft kunnen geven’. „Haar dood is nu nog even kut als toen. Ik heb wel een manier gevonden om daarmee te dealen.”

Hier het nummer Onweer dat hij vervolgens maakte, met indrukwekkende videoclip over (en met) zijn moeder.

Dat Antoon uit West-Friesland met z’n aparte taaltje komt, is hem totaal niet aan te horen. Dat is bijvoorbeeld bij zijn streekgenoot en olympisch schaatskampioene Irene Schouten, een van zijn 125.000 Instagram-volgers, wel anders. „Ik ben hier toch echt geboren en had hier een leuke jeugd, maar heb het gevoel dat mijn leven pas op de middelbare school in Hoorn echt begonnen is. Daar ging een wereld voor me open ofzo. En op de Herman Brood Academie al helemaal. Krezip zat op die opleiding bij de allereerste lichting, toen ik nog niet eens geboren was. En nu sta ik op Indian Summer op hetzelfde podium als zij, dat vind ik een eer. Sowieso al die festivals die me boeken, dat slaat toch helemaal nergens op? Zwarte Cross ook, dat is toch het allergrootste festival? Ik geloof dat alleen Lowlands me nog niet gevonden heeft, haha.”

Antoon op een paard

Het is allemaal toekomst, een prachtige toekomst. Nu is de single (en EP) Hallo dus daar. De videoclip van het nummer, dat het op festivals ongetwijfeld goed gaat doen, is opvallend: Antoon en een meisje op een paard. „Ik ben een liefhebber van mooie oude auto’s en die zag je in vorige clips altijd terug. Ik kreeg al een stempeltje: als je met Antoon wilt werken, moet je met een mooie auto komen. Daarom dacht ik: laten we eens op een paard gaan zitten.” Hij lacht: „Het heeft verder geen betekenis. Gewoon: een paard.”

Hallo gaat over een moment dat je iemand tegenkomt die ‘hallo’ zegt en je bij dat woordje gelijk totaal ondersteboven bent. Kent Antoon zo’n moment? „Niet echt, ik ben een beetje moeilijk met snel gevoelens hebben. Bij alleen ‘hallo’ heb je me nog niet. Wat ik als Antoon zijnde nu meemaak is dat er heel veel meiden zijn die op me afstappen. Als een meisje momenteel ‘hallo’ tegen me zegt, is het bijna altijd omdat ze fan van me is. Dan is het een totaal andere situatie. Tijdens de afgelopen tournee had ik nog een vriendin, toen stond ik er heel anders in.”

Heilig in succes geloven

„Dat dit succes me allemaal overkomt en is overkomen, dat had ik nooit durven dromen”, zegt Antoon die geen rustig ritje met de trein meer kan maken. „Ik geloofde er wel heilig in trouwens, dat is ook nodig. Maar dan moet het nog wel gebeuren. Het percentage meisjes in de zalen is nu enorm. Daar geniet ik enorm van hoor, maar ik ga nu proberen om de fanschare wat breder te krijgen.”

Antoon Hallo
De nieuwe single van Antoon. Foto: Cloud9 Music

Op naar het festivalseizoen dus. Naar Pinkpop, naar Indian Summer en de Zwarte Cross. Maar toch… eigenlijk kijkt hij heel erg uit naar Live in Hoorn, waar hij een avond vult met Diggy Dex, Tino Martin, Maan, Snelle en Kris Kross Amsterdam. Het is tenslotte zijn thuishaven, met in het publiek ongetwijfeld veel mensen van die middelbare school van toen. Hij kan het gevoel terughalen van die keer dat Antoon op een festival in zijn eigen dorp mocht aantreden. „Ik vroeg me echt af wat de mensen ervan zouden vinden. Maar het werd een warm bad, volle bak meezingen. Dat publiek uit je eigen dorp fans blijken te zijn, zo leuk! Nu zit ik helemaal met Live in Hoorn in mijn hoofd. Ik kan niet wachten om daar met iedereen te zijn en te laten horen wat ik kan. Dat ik aan schoolgenoten, vrienden, ouders van vrienden en familie kan laten zien: dit is wat ik doe.”

Eigen shows van Antoon

Antoon denkt even na. „Als ik eerlijk ben vind ik die festivals supertof, maar kijk ik nóg meer uit naar meer eigen tour-shows. Daar komen ‘mijn mensen’ op af. Na al die tijd dat ik maar bleef roepen dat ik de beste was, haha. Maar geweldig dat mijn geloof toch is uitgekomen en ik dit nu allemaal kan doen. En nu? Gewoon doorbeuken.”

Die eigen tour-shows komen eraan, want Antoon heeft er na de coronamaatregelen nog vier in te halen: vrijdag 013 Tilburg, 23 maart Annabal Rotterdam, 26 maart Tivoli/Vredenburg in Utrecht en 30 maart Oosterpoort Groningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.