Pim Pauwels
Pim Pauwels Entertainment 10 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Filemon interviewt complotdenkers, kijkers zien opvallende overeenkomst

Kijkers van het programma Filemon en de Complotten valt inmiddels iets opmerkelijks op. De meeste complotdenkers die presentator Filemon Wesselink voor zijn televisieprogramma spreekt, delen namelijk iets gemeenschappelijks uit hun jeugd. Het is vooral een ontwikkeling uit hun verleden die er mede voor zorgt dat ze in complotten zijn gaan geloven.

Sinds enkele weken is het tweede seizoen van Filemon en de Complotten op televisie te zien. In het programma verdiept Filemon Wesselink zich opnieuw in de wereld van de complotten. In elke aflevering spreekt hij meerdere complotdenkers, coronacritici en anderen die hun vraagtekens zetten bij organisaties en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo ook gisteren.

Chimpanseehersenen en delen van embryo’s

In aflevering 3 zagen kijkers gisteravond Micha, Gitta en Denis voorbijkomen. Zij zijn alle drie heel kritisch op de farmaceutische industrie. Ze vermoeden dat farmaceutische bedrijven de bijwerkingen van coronavaccins bewust achterhouden. Zo maken ze mensen bewust ziek. „Om ze zo afhankelijk te maken van medicijnen”, vatte Denis het samen.

Hij gelooft dat er deeltjes van de hersenen van chimpansees en delen van embryo’s in de coronavaccins zitten. „Kijk maar naar de bijsluiter”, zegt hij. Hij heeft zelf geen vaccinatie genomen. „De mensen die riepen dat er te veel mensen op aarde zijn, zeggen nu: neem de injectie. Dat vertrouw ik niet. Moet ik dat nog uitleggen?”

Filemon kritisch op complotdenker

Ook Gitta kijkt met argwaan naar de farmaceutische industrie en coronavaccinaties in het bijzonder. Ze denkt dat bedrijven in samenwerking met de overheid mensen ziek willen maken. Ook spreekt ze van ‘georganiseerde misdaad’. „Er worden structureel medicijnen toegelaten die schadelijk zijn voor de gezondheid.”

Ze wijst op sporters die bij bosjes neervallen, zoals wielrenners. Filemon Wesselink, wielrenliefhebber, zegt dan dat wielrenners juist last hebben van corona. „Bij niet een was het vaccin de reden van dat omvallen.” Maar Gitta blijft bij haar verhaal. „Ja, het is zeer aannemelijk.”

Mensen met vaccin krijgen andere kleur

Maar het gaat nog verder. Micha organiseert bijvoorbeeld coronademonstraties en zit in geheime overleggen, waar de coronacrisis wordt besproken. Daarin zitten volgens hem ‘wakkere’ mensen, van politieagenten tot ic-verpleegkundigen en begrafenisondernemers. Hij krijgt daar allerlei informatie die je normaal niet hoort, zegt hij.

Zo heeft Micha van begrafenisondernemers gehoord dat mensen die van het vaccin overleden een hele andere kleur kregen, vertelt hij tegen Filemon. Ook hij heeft geen vaccin genomen. „Je bent redelijk te sturen, hoor ik van bepaalde medici.”

Kijkers zien overeenkomst tussen complotdenken en jeugdtrauma’s

Kijkers zien opvallende overeenkomsten tussen de complotdenkers uit deze en eerdere afleveringen. Uiteraard dat ze met veel argwaan naar bepaalde instituties kijken, maar ook hoe ze veel gemeenschappelijks delen uit hun jeugd. „Het zijn vaak mensen met issues uit het verleden, onbegrepen en boos op de overheid”, vat een kijker het samen.

Andere kijkers zien dat complotdenkers hun jeugdtrauma’s botvieren op dingen die daar los van staan. „Ze hebben hulp nodig. Mijn boosheid wordt omgezet in medelijden.”

Je kunt de aflevering van Filemon en de Complotten hier terugkijken.

Complotdiscussie bij Op1: ‘Luister vaker naar complotdenkers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Filemon interviewt complotdenkers, kijkers zien opvallende overeenkomst
Sluiten